FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

ZKM: Premijera regionalnog koprodukcijskog projekta “Janje, Kokoš, Orao”

Autor: iluc
ZAGREB, 24. siječnja 2015. (Hina) - Kazališna trilogija “Janje, Kokoš, Orao – stoljeće jedne porodice”, koja se u regionalnoj koprodukciji bavi temom rata i njegovim posljedicama, premijerno je u petak navečer prikazan u zagrebačkom ZKM-u nakon premijere u Sarajevu i Beogradu.

U prigodi obilježavanja 100. godišnjice Prvog svjetskog rata, sve tri predstave preispituju odnos prema zajedničkoj povijesti, a potpisuju ih tri mlade redateljice Anica Tomić (Hrvatska), Selma Spahić (BiH) i Ana Tomović (Srbija).

Trilogija donosi drugačiji pogled na ratne sukobe koji su se vodili na ovim područjima pa tako predstava “Janje” donosi priču o napuštenoj djeci u Prvom svjetskom ratu u dokumentarističkom ključu, smještajući je izravno u Zagrebačko kazalište mladih prije stotinu godina, kada je na mjestu današnjeg teatra bilo poznato prenoćište.

“Kokoš” govori o obitelji u ratu u BiH čiji život trajno mijenja posjet nepoznatog gosta, dok beogradska predstava “Orao” progovara o problemu ratnih invalida i poslijeratnim podjelama.

“Janje, Kokoš, Orao”, trilogija ZKM-a, sarajevske Scene MESS i beogradskog BITEF Teatra, najveća je regionalna koprodukcija u proteklih petnaset godina. Sarajevska premijera održana je 5. prosinca, a beogradska 15. siječnja ove godine.

U ovom jedinstvenom teatarskom pothvatu koji se pripremao godinu dana sudjeluje 14 glumaca iz sve tri države, a u cijeli je projekt bilo uključeno 100-tinjak umjetničkih, tehničkih i organizacijskih suradnika.

Autori teksta su Jelena Kovačić (Janje), Bojana Vidosavljević, Adnan Lugonić I Dario Bevande (Kokoš) te Tvrdoglavi I Franz Xaver Kroetz (Orao).

Projekt “Stoljeće jedne porodice” financiran je sredstvima Europske unije iz programa Sarajevo 2014. Projektom se željelo pridonijeti obilježavanju 2014. kao godine prenošenja europskih vrijednosti, raznolikosti i pomirbe, uz otvoreno suočavanje s prošlošću i suprotstavljanje nacionalizmu.

“Janje, Kokoš, Orao” reprizno će biti prikazan u ZKM-u u subotu, 24. siječnja, i nedjelju, 25. sječnja.

(Hina)xvl yiluc

An unhandled error has occurred. Reload 🗙