FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Opatija: podignuti karnevalska zastava i pust

Autor: hsup
OPATIJA, 17. siječnja 2015. (Hina) - Podizanjem na jarbol karnevalske zastave i pusta, koji je ove godine nazvan "gospodin Kvarner von Lamarin" te predajom ključeva grada iz ruku "bivšeg" gradonačelnika Ive Dujmića "pusnom" gradonačelniku Dušku Jeličiću Duletu, u subotu su počela karnevalska događanja i vladavina maškara u Opatiji.

Ovogodišnjeg pusta, koji imenom i izgledom podsjeća na nevolje i nezadovoljstvo dijela Opatijaca novom "limenom" (lim = lamarin) nadogradnjom etaže na hotelu "Kvarner", i koji je, prema običajima, kriv za sve nevolje u prethodnoj godini, izradili su članovi opatijskog „Kluba 60 +“ .

Veseli program, poručivši „Sako leto na Antonju pusta zdižemo za pal, se dok on stoji nan gore, će durat i karneval!“, vodio je poznati riječki voditelj i novinar Joso Krmpotić, uz nastup kvarteta "Pešekani."

"Peto godišnje doba", kako se često naziva vrijeme karnevala, ove godine će trajati nešto kraće, do 18. veljače, ali će u Opatiji svejedno obilovati zabavnim, kulturnim i drugim programima.

Najavljeni su zabavni programi za djecu, "maškarani tanci" za odrasle, "6. Rally maškaranih oktanaca Halubje – Liburnija 2015.", Dječje karnevalsko korzo , "Maškarani klapski maraton", Bal pod maskama, kazališno-plesni spektakl „Nebeska Opatija."

Opatijska posebnost, 32. utrka atraktivnih vozila ili „karića“ na kugličnim ležajevima "Balinjerada", najavljena je za 8. veljače.

Ove godine u "Balinjeradu" će se moći uključiti i posjetitelji Opatije u sklopu novog programa „Taxi Balinjera“. Svi zainteresirani gosti moći će tijekom priprema sjesti na jedan od raspoloživih „karića“ i osjetiti jedinstvenu atmosferu te utrke. Žiri "Za lepo videt" odabrat će Miss Balinjerade, proglasiti najljepša "merikanska" vozila, a nakon utrke trasom će se spustiti i karnevalske grupe.

"Balinjerada" će završiti Kukalkom, morskom inačicom Sinjske alke, u kojoj će Opatijski kukali (galebovi), tj. Opatijci kojima zima nije prepreka za kupanje u moru, zajahati "morske konjice" i u plitkome moru na Slatini uprizoriti svoje viđenje poznatog natjecanja.

Karnevalska događanja počela su na dijelu Kvarnera na sam blagdan Sveta Tri Kralja, 6. siječnja, dok u drugima počinju 17. siječnja, na Antonju, blagdan Svetog Antona, pa se u mnogim kvarnerskim društvenim domovima i dvoranama večeras održavaju maskirani plesovi ili "pusni tanci".

(Hina) xhsup yjn

An unhandled error has occurred. Reload 🗙