FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Albanski veleposlanik pozvao hrvatske gospodarstvenike na veći angažman u Albaniji

Autor: tper
ZAGREB, 12. siječnja 2015. (Hina) - Albanski veleposlanik u Hrvatskoj Ilir Melo pozvao je u ponedjeljak hrvatske gospodarstvenike na veći angažman na tom tržištu, ističući kako bi željeli vidjeti više hrvatskih tvrtki u Albaniji kao investitore, ali i kao izvoditelje radova, izvoznike i partnere albanskim tvrtkama.

Na sastanku s predsjednikom Hrvatske gospodarske komore Lukom Burilovićem, Melo je kazao kako će učiniti sve da se dobri politički odnosi dvije zemlje pretvore u puno kvalitetnije gospodarske odnose, izvijestili su iz HGK.

Melo je najavio i interes Komore u Tirani za uspostavom tješnje suradnje s HGK, a upravo u namjeri povećanja obima suradnje među albanskim i hrvatskim poduzetnicima.

Također je napomenuo kako se u ožujku priprema sastanak albansko-hrvatske međuvladine gospodarske komisije koja bi u Tirani razgovarala o većoj suradnji na području infrastrukture, turizma, poljoprivrede i energetike. Taj bi sastanak, kako se navodi, bio dobra prigoda za realizaciju gospodarske delegacije iz Hrvatske.

Također rekao kako će diplomatski napor usmjeriti ka lobiranju za uspostavu trajektne linije Drač-Šibenik, koja bi mogla biti dodatni poticaj za kvalitetniju razmjenu među državama.

Burilović se složio s potrebom poduzimanja većega napora da se hrvatskim tvrtkama približi tržište Albanije i potencijale koje ono pruža posebice izvoznicima te se založio za niz planiranih i koncentriranih aktivnosti kojima bi se povećao obostrani interes za gospodarskom suradnjom.

Postojećim stanjem uistinu ne možemo biti zadovoljni iako imamo na umu kako Hrvatska s Albanijom ima suficit u robnoj razmjeni, koji je 2013. godine premašio 55 milijuna eura, kazao je.

No, brojke su još uvijek premale prema potencijalima koji očigledno postoje i moramo učiniti sve da poduzetnicima osvijetlimo mogućnosti i prostore za povećanje te razmjene, naglasio je Burilović.

Veleposlanik Albanije na sastanku u Komori bio je s hrvatskim poduzetnikom koji radi u Albaniji Stjepanom Šafranom iz Metal Producta te s predstavnicima tvrtke Cro-Team Albanija koja zastupa interese nekoliko hrvatskih tvrtki u Albaniji.

Po podacima Državnog zavoda za statistiku Hrvatski je izvoz u Albaniju u 2013. godini iznosio 57,4 milijuna eura, a uvoz 2,7 milijuna eura.

(Hina) xtp yds

An unhandled error has occurred. Reload 🗙