FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Cromaris povećao proizvodnju za pet puta i izvozi više od 70 posto

Autor: trub
ZAGREB, 6. siječnja 2015. (Hina) - Cromaris, tvrtka koja se bavi uzgojem, preradom i prodajom autohtone jadranske ribe i školjki, u prošloj je godini ostvarila proizvodnju i prodaju veću od 5.600 tona, što predstavlja rast od više od 50 posto u odnosu na prethodnu godinu, priopćili su u utorak iz te tvrtke.

Ističu kako su u samo nekoliko godina upeterostručili proizvodnju, s ambicioznim planom da do 2018. godine dostignu proizvodnju od 10 tisuća tona kvalitetne bijele ribe. U tijeku je, dodaju, i izgradnja novog mrjestilišta u Ninu i pogona za predrast u Lamjani, investicija vrijedna više od 100 milijuna kuna, što je trenutno najveća investicija u hrvatskom ribarstvu.

U Cromarisu napominju kako je Adris grupa, od ulaska u sektor proizvodnje zdrave hrane preuzimanjem tvrtki Cenmar, Marimirna, Marikultura Istra i Bisage te njihovim objedinjavanjem u Cromaris 2009. godine, u razvoj kompanije uložila više od 500 milijuna kuna, rezultat čega je snažan rast svih poslovnih pokazatelja, otvaranje novih tržišta, širenje proizvodnog portfelja te daljnja tehnološka i proizvodna unapređenja.

U 2014. godini Cromaris je ostvario proizvodnju i prodaju veću od 5.600 tona, a izvoz je pritom porastao za gotovo 100 posto. Cromaris trenutno izvozi gotovo tri četvrtine svoje ukupne prodaje, te redovito opskrbljuje vodeće europske trgovačke lance u Italiji, Hrvatskoj i drugim tržištima. Najveće količine Cromaris plasira na talijansko tržište, ujedno i najveće tržište orade i brancina u Europi.

U Hrvatskoj su glavni partneri Konzum i Metro te drugi trgovački lanci. Metro je najveći internacionalni partner jer, uz Hrvatsku, Cromaris opskrbljuje Metro grupu i u Njemačkoj, Austriji, Italiji, Srbiji i Češkoj. U 2014. otvoreno je i veoma izazovno tržište Francuske. Rezultat je to konkurentskih prednosti koje se temelje na vrhunskoj kvaliteti proizvoda, brzini otpreme i svježini Cromarisovih proizvoda (primjerice, dostavi ribe na talijansko tržište riba unutar jednog dana), no i intenzivnih marketinških istraživanja i komunikacije s potrošačima, kažu u Cromarisu.

"Uz otvaranje novih tržišta, snažan rast količinske prodaje, u 2014. ostvaren je i značajniji vrijednosni rast prihoda od 68 posto. Investiranje u najsuvremeniju tehnologiju u marikulturi omogućilo je brz i kontroliran rast i razvoj tvrtke, te daljnje optimiziranje troškova proizvodnje. Ova ulaganja svrstavaju Cromaris u red vodećih tehnoloških tvrtki te dodatno učvršćuju poziciju među najvećim svjetskim proizvođačima bijele ribe", navodi u priopćenju Goran Markulin, direktor Cromarisa.

Početkom godine za Cromaris je u hrvatskim brodogradilištima proizvedeno pet novih katamarana za rad na uzgajalištima, u projektiranju kojih su sudjelovali upravo Cromarisovi stručnjaci. Proizvodni pogoni u zadarskoj Gaženici i u Limskom kanalu u Istri certificirani su prestižnim IFS certifikatom te opremljeni sofisticiranom proizvodnom opremom, kao što su nove automatske vage čime je ubrzan i automatiziran proces sortiranja i etiketiranja.

U Cromarisu napominju i da je lani Vlada dala suglasnost na odluke Zadarske i Istarske županije o produženju svih koncesija Cromarisa na ukupni period od 30 godina, što omogućuje daljnji razvoj i ulaganja. S početkom 2015. godine s radom započinje i SAP, integrirani informacijski sustav koji će osigurati dodatnu konkurentsku prednost u marikulturi.

U 2015. godini u Cromarisu započinju aktivnosti certifikacije na najzahtjevniji standard u akvakulturi - Global GAP. U tijeku je i izgradnja novog mrjestilišta u Ninu i pogona za predrast u Lamjani, investicija vrijedna više od 100 milijuna kuna, što je trenutno najveća investicija u hrvatskom ribarstvu. Novoizgrađeno mrjestilište bit će jedno od najmodernijih objekata za mrijest brancina i orade u Europi, a mrijestit će se i druge vrste riba, stoji u priopćenju.

Iz Cromarisa najavljuju kako će ponuditi svoju mlađ visoke kvalitete i drugim hrvatskim uzgajalištima brancina i orade s kojima inače nastoje razvijati dobre odnose i zajedničke projekte. U novom mrjestilištu planira se i izgradnja eksperimentalne stanice koja će omogućiti istraživanje novih uzgojnih vrsta.

(Hina) pp/xtr ytr

An unhandled error has occurred. Reload 🗙