FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Događaje na Ljubljanskoj burzi u 2014. obilježile privatizacija, te prodaje Mercatora i Aerodroma Ljubljana

Autor: lfia
LJUBLJANA, 31. prosinca 2014.(Hina) - Događaje na Ljubljanskoj burzi ove je godine obilježio rast prometa i tečajeva, a stručnjaci navode da je tome najviše poticaja dala započeta privatizacija državnih tvrtki, te prodaja velikih kompanija kao što su Mercator i Aerodrom Ljubljana.

Cjelokupan promet u ovoj godini na Ljubljanskoj burzi iznosio je 686 milijuna eura, što je 75 posto više nego u 2013, a 88,6 posto prometa realizirano je kupnjom i prodajom dionica. Najviše se trgovalo dionicama farmaceutske industrije Krka, a zaključeni su i postupci prodaje Mercatora i Aerodroma Ljubljana vrijedni više stotina milijuna eura.

Koncern Agrokor u lipnju je zaključio kupovinu većinskog udjela najvećeg slovenskog trgovačkog lanca, plativši za 53 posto dionica dogovorenu cijenu od skoro 240 milijuna eura, nakon čega je pod istim uvjetima preuzeo skoro 90 posto dionica i izvršio dokapitalizaciju Mercatora, u najvećoj financijskoj operaciji u regiji ove godine.

Uspješno je završena i prodaja 75,5 posto dionica Aerodroma Ljubljana iz državnog portfelja za koje je njemački Fraport platio 230 milijuna eura, otkupivši kasnije i preostale dionice tvrtke koja upravlja zračnom lukom Brnik.

Na rast tečajeva i prometa na Ljubljanskoj burzi djelovala je privatizacija, odnosno početak prodaja državnih poduzeća i banaka koju je odobrio prijašnji sastav parlamenta, ocjenjuju slovenski burzovni analitičari.

Prodaje Mercatora, kompanije Letrika, te Aerodroma Ljubljana pokazale su da vlada s privatizacijom misli ozbiljno, kazao je burzovni analitičar Domen Granda, dodavši da su na neke tečajeve odnosno njihov rast utjecali i pozitivni poslovni rezultati.

Najveći uzlet na Ljubljanskoj burzi doživjele su dionice Pivovarne Laško (PL), nakon što je ta grupacija prodala svoje dionice Mercatora i počela s dezinvestiranjem kako bi smanjila ovisnost od banaka i smanjila dug.

Dionice Pivovarne Laško u 2014. godine porasle su u 2014. za čak 486 posto, a na to su djelovale i najave dokapitalizacije te moguća prodaja dviju pivovara strateškim investitorima.

(Hina) xfl yps

An unhandled error has occurred. Reload 🗙