FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Euro ispod 1,22 dolara prvi puta nakon 28 mjeseci

Autor: neba
ZAGREB, 28. prosinca 2014. (Hina) - Na svjetskim valutnim tržištima prošloga je tjedna tečaj eura, po prvi puta nakon 28 mjeseci, zaronio ispod razine od 1,22 dolara, jer se u SAD-u, zbog snažnog rasta gospodarstva, iduće godine očekuje povećanje kamata, dok se u eurozoni očekuje daljnje labavljenje monetarne politike.

Tečaj eura skliznuo je prošloga tjedna prema američkoj valuti 0,4 posto, na 1,2180 dolara, a u jednom je trenutku zaronio na 1,2165 dolara, novu najnižu razinu u 28 mjeseci.

U odnosu, pak, na japansku valutu, cijena dolara porasla je 0,7 posto, na 120,35 jena, nedaleko najviše razine u sedam i pol godina od 121,86 jena, dosegnute prije 20-ak dana.

I euro je ojačao prema 'japancu', pa je njegov tečaj porastao 0,2 posto, na 146,50 jena.

Vjetar u jedra američke valute pružili su podaci o znatno bržem rastu američkog gospodarstva nego što se očekivalo. Prema konačnoj procjeni, bruto domaći proizvod (BDP) skočio je u trećem tromjesečju 5 posto u odnosu na isto lanjsko razdoblje, što je iznad očekivanja analitičara od 4,3 posto i čak 1,1 postotni bod više od prethodne procjene. To je ujedno i najveći skok gospodarstva u posljednjih 11 godina

"Kad pogledate podatke o snažnom rastu američkog BDP-a, nemate drugog izbora doli kupovati dolare. Vjerujem da bi već u siječnju euro mogao pasti na 1,20 dolara", kaže Takahiro Suzuki, valutni strateg u tvrtki Nomura Securities.

Zbog snažnog rasta američkog gospodarstva, u SAD-u se iduće godine očekuje povećanje kamatnih stopa. U anketi Reutersa većina analitičara očekuje da će američka središnja banka povećati kamate do lipnja iduće godine.

S druge strane, u eurozoni se, zbog lošeg gospodarskog stanja i opasnosti od deflacije, očekuje dodatno labavljenje monetarne politike Europske središnje banke.

Japanske vlasti također muku muče s deflacijskim prijetnjama, dok je gospodarstvo u recesiji, stoga se i od tamošnjih monetarnih vlasti očekuju daljnji poticaji.

"Iduće godine ulagači će morati biti usmjereni prema dolaru. Nema razloga za njegovo slabljenje, a svaki pad tečaja ulagači će iskoristiti za kupnju američke valute", kaže Rob Zukowski, tehnički analitičar u tvrtki 4Cast.

Zbog toga je američka valuta ojačala i prema svim ostalim najznačajnijim svjetskim valutama. Dolarov indeks, koji pokazuje vrijednost američke u odnosu na šest najvažnijih svjetskih valuta, kreće se oko 90,15 bodova, najviše razine od ožujka 2006. godine.

Od početka godine tečaj dolara prema japanskoj valuti ojačao je više od 14, a prema euru više od 11 posto.

(Hina) xneba ysbo

An unhandled error has occurred. Reload 🗙