FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Maraton kratkometražnih filmova - 'kiša kratkiša' u cijeloj Hrvatskoj

Autor: agrb
ZAGREB, 21. prosinca 2014. (Hina) - Drugo izdanje Maratona kratkometražnih filmova, posvećenog popularno nazvanim 'kratkišima', filmskoj formi u kojoj samo najvještiji uspjevaju u ograničenom vremenu prikazati originalnu ideju ili dosjetku, održava se u nedjelju diljem Hrvatske.

Na najkraći dan u godini, zimski solsticij, organiziran je najopsežniji, cjelodnevni program za različite uzraste i interese s ukupno 66 filmskih uradaka, a program se u 29 kina na 32 lokacije odvija još od petka.

Za odrasle je pripremljen program recentnih europskih i hrvatskih kratkometražnih filmova raznih žanrova, od animiranih do eksperimentalnih. Među njima su i "Kokoška" Une Gunjak, nedavno nagrađen 'europskim Oskarom', također festivalske uspješnice, "Autofocus" Borisa Poljaka, "Koyaa - Cvijet" Kolje Sakside te filmovi "Poklon predsjednika Nixona" Igora Šeregija, "Ljepotan" Saše Bana, "Kutija" Nebojše Slijepčevića, "Mali debeli rakun" Barbare Vekarić, "Bla" Martine Meštrović, "A.D.A.M." Vladislava Kneževića.

Prikazat će se i osam europskih igranih i eksperimentalnih filmova iz Njemačke, Velike Britanije, Nizozemske i Francuske, ostvaren u suradnji s organizacijom Short Circuit.

Odabir recentnih hrvatskih kratkometražnih ostvarenja pokriva sve filmske rodove i širok spektar žanrova i tema, a to su filmovi koji su status zvijezda Maratona stekli na najznačajnijim domaćim i svjetskim festivalima.

Najmlađima će se prikazati "Baltazar: serija Zvjezdani kvartet" Zagrebačke škole crtanog filma, te europski kratkometražni filmovi iz Italije, Švicarske, Norveške, Irske i Španjolske za djecu od tri do šest godina, po izboru organizacije Short Circuit. Tu je i animirani film "Skriveni talent" Mirana Miošića, o raspjevanom mačku Bjelobrku koji nema sluha.

Po riječima Tine Hajon, voditeljice projekta Maraton kratkometražnih filmova, to će biti jedinstvena prilika da se pogledaju filmovi koji se inače rijetko prikazuju, iako ih se samo u Hrvatskoj godišnje proizvede šezdesetak.

"Kratkiši, kako ih volimo zvati, posebna su forma sa svojim vlastitim identitetom i obično su mladim autorima ulaznica u filmski svijet, često obrađuju važne teme i iznose stajališta o svijetu u kojem nastaju", ustvrdila je najavljujući manifestaciju.

Priredit će se dva programa filmova za djecu, te tri namijenjena odraslima u svim rodovima, od animiranih do eksperimentalnih.

Osim u kinima, Maraton će se održavat na internetskoj stranici Hrvatskog audiovizualnog centra, filmovi će biti dostupni 48 sati, 20. i 21. prosinca.

Treći program HRT-a će u raznim terminima tijekom nedjelje emitirati kratkometražne filmove u kojima glume Charlie Chaplin i tandem Buster Keaton i Fatty Arbuckle, kao i kratke filmove velikana francuske kinematografije, Alaina Resnaisa i Jean-Luc Goddarda.

Maraton gostuje i na adventskim događajima u Zagrebu, na Europskom trgu će se prikazati izbor ostvarenja s 2. Maratona kratkometražnih filmova, a izbor filmova rezerviran je i za sajam nekonvencionalnih umjetničkih predmeta ArtOmat u Domu hrvatskih likovnih umjetnika.

"Najkraći dan" je dan kreativnosti, koji slavi različitost nacionalnih i autorskih izričaja te bogatstvo kratkometražnih filmova u svim oblicima, a inicijativu za manifestaciju pokrenuo je 2012. francuski nacionalni centar za kinematografiju, u suradnji s Agencijom za kratkometražni film. Nakon velikog uspjeha u Francuskoj inicijativa je dobila međunarodni karakter te u njoj sada sudjeluje 14 europskih zemalja. U Hrvatskoj ga organizira HAVC, a ulaz na projekcije je besplatan.

(Hina) xagrb ydgk

An unhandled error has occurred. Reload 🗙