FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

PP Medvednica i Lonjsko polje dobili Europski certifikat za održivi turizam

Autor: mbuj
ZAGREB, 15. prosinca 2014. (Hina) - Parkovi prirode Medvednica i Lonjsko polje dobili su od Europarc Federacije "Europski certifikat za održivi turizam" i time postali prvi hrvatski parkovi s tim prestižnim certifikatom.

"Europski certifikat za održivi turizam" uručen je 11. prosinca u Europskom parlamentu u Bruxellesu ravnateljici Parka prirode Medvednica Snježani Malić Limari i vršitelju dužnosti ravnatelja Parka prirode Lonjsko Polje Goranu Gugiću. Taj prestižni certifikat dobili su i Nacionalni park Una u BiH te Nacionalni park Fruška Gora i Specijalni rezervat prirode Gornje Podunavlje u Srbiji. U dobivanju certifikata pomogla im je svjetska organizacija za zaštitu prirode WWF (World Wide Fund for Nature), provedbom projekta "Parkovi Dinarskog luka".

Vršiteljica dužnosti direktora WWF-a u Hrvatskoj Andrea Štefan istaknula je kako je ponosna jer su "kao dio dinamične priče Parkova Dinarida" svi zajedno dobili priznanje najveće europske organizacije parkova - Europarc Federacije. Izrazila je zadovoljstvo što se, kako je rekla, "u avanturu dobivanja certifikata za održivi turizam" upustio i treći hrvatski park - Nacionalni park Kornati.

Pomoćnik ministra zaštite okoliša i prirode Nenad Strizrep istaknuo je kako se Hrvatska s pravom može ponositi bogatstvom bioraznolikosti jer je po tome među vodećim europskim zemljama, a i među vodećim u svjetskim razmjerima. Istaknuo je da se gotovo 30 posto hrvatskog teritorija nalazi pod europskom ekološkom mrežom Natura 2000.

Kazao je da smo posebno ponosni na osam nacionalnih parkova i 11 parkova prirode i ostala zaštićena područja te da podaci iz 2013. o prodanim ulaznicama pokazuju da godišnje parkove posjeti oko dva milijuna i sedamsto tisuća posjetitelja, što govori o njihovoj važnosti u turističkoj ponudi. Rekao je da je to i izazov da se turističkom posjetom ne naruše ekološki sustavi parkova pa je zbog toga od 2012. do sada uloženo 200 milijuna kuna u izgradnju turističke infrastrukture, a pripremljeno je i 20-ak projekata posjetiteljskih centara za apliciranje za dobivanje sredstava iz EU fondova.

Ravnateljica Parka prirode Medvednica Snježana Malić Limari istaknula je da je dobivanje certifikata velika čast za park, ali i obaveza jer ih čeka puno posla kako bi proveli petogodišnju Strategiju na kojoj je zajednički radilo 70-ak institucija i udruga, među kojima i Grad Zagreb. "Europskim certifikatom za održivi turizam postajemo prepoznatljiviji i na turističkim tržištima ne samo u regiji već i u Europi i to trebamo iskoristiti, jer smo svrstani među vodeće parkove po pitanju razvoja održivog turizma. To je motiv više da opravdamo poziciju realizacijom što više projekata - Centra za posjetitelje Medvedgrad, ZET-ove žičare, brendiranja parka, 'ozelenjavanja' javnog prijevoza", istaknula je Malić Limari. Dodala je da imaju pet godina da realiziraju oko 55 aktivnosti.

Zamjenica zagrebačkog gradonačelnika Sandra Švaljek istaknula je kako je i interes Grada Zagreba opravdati taj certifikat i dodatno ga unaprjeđivati. Rekla je da još ima puno posla na pripremi žičare, ali na tome se intenzivno radi i projekt se priprema za sufinanciranje iz fondova EU.

Vršitelj dužnosti ravnatelja Parka prirode Lonjsko Polje Goran Gugić podsjetio je da Park prirode Lonjsko polje predstavlja jedan od najznačajnijih nizinskih poplavnih ekosustava u Europi koji istovremeno sadržava jedinstven živući kulturni krajobraz koji svjedoči o tome kako čovjek živi s rijekom, a ne protiv nje.

Petra Boić Petrač iz WWF predstavila je regionalnu reklamnu kampanju kojom žele povezati ljude s prirodom na način buđenja ponosa na prirodne ljepote njihovih domovina. Snimljena su četiri TV i radio spota koji predstavljaju po jedan park iz četiri zemlje Dinarskog luka - Hrvatske, BiH, Srbije i Crne Gore. Početkom 2015. će svi ljubitelji prirode putem Facebook stanice Dinaric Arc Parks imati priliku sudjelovati u nagradnom natječaju na način da podijele svoje zanimljive životne priče koje su doživjeli u nekom zaštićenom području, a glavna nagrada bit će vikend u jednom od parkova.

(Hina) xbma yln

An unhandled error has occurred. Reload 🗙