FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

ECJ dopušta ograničen kućni video nadzor na javnim površinama

Autor: ztre
BRUXELLES, 12. prosinca 2014. (Hina/Reuters) - Europski sud pravde odlučio je u četvrtak da privatne osobe u načelu ne smiju postavljati nadzorne kamere kako bi snimali prolaznike na javnim površinama, ali dopušta mogućnost iznimki ako to može pridonijeti borbi protiv kriminala.

Slučaj je pokrenut nakon što je jedan Čeh postavio nadzornu kameru pod krovom svoje obiteljske kuće od listopada 2007. do travnja 2008. jer mu je kuća u nekoliko navrata bila napadnuta a prozori razbijeni.

Kamera je snimala ulaz u kuću, nogostup i ulaz u kuću koja se nalazi nasuprot. Frantisek Rynes snimke je predao policiji i protiv dvojice osumnjičenika proveden je krivični postupak.

Nakon što se jedan od njih žalio, češka agencija za zaštitu podataka kaznila je Rynesa zbog snimanja nogostupa bez pristanka prolaznika jer je time prekršio njihovo pravo na privatnost.

Rynes se na to žalio, a njegovi su odvjetnici tvrdili da je postupio u svojstvu privatne osobe, poput turista koji prilikom snimanja neke lokacije na snimci uhvate i prolaznike.

Europski sud pravde zaključio je da se snimanje javne površine iz privatnog doma ne može smatrati isključivo privatnom ili kućnom aktivnošću. Ali je isto tako istaknuo da češki sud mora uzeti u obzir Rynesove legitimne interese da zaštiti svoju imovinu, zdravlje i život svoje obitelji i svoj vlastiti.

Presuda je donesena u trenutku kada se u mnogim europskim zemljama vodi rasprava o sve većem korištenju elektroničkog nadzora.

Pobornici elektroničkog nadzora ističu da se time jača sigurnost, dok kritičari upozoravaju da je to kršenje privatnosti i oblik društvene kontrole.

Presuda pojašnjava problematiku zaštite privatnosti prilikom korištenja nadzornih kamera, rekao je Jan Albrecht, zastupnik Zelenih u Europskom parlamentu.

No jedan pravnik ocijenio je da je presuda veliko iznenađenje, jer bi se tehnički mogla odnositi na ljude koji snimaju golube na londonskim trgovima.

"Iako se odluka odnosi samo na CCTV sustave za video nadzor, mogla bi biti relevantna za niz drugih tehnologija poput društvenih medija, pametnih telefona i tehnologija koje se mogu nositi na zapešću, očima, ušima i sl.", rekao je Richard Cumbley, partner u odvjetničkom uredu Linklaters.

EU upravo pregovara o reformi 20 godina starih propisa o zaštiti podataka kako bi se pojedincima omogućilo veće pravo glasa u prikupljanju i korištenju njihovih privatnih podataka.

Europski sud pravde zaključio je da prikupljanje podataka bez pristanka osobe o kojoj je riječ, u ovom slučaju snimanje nogostupa, može biti dopušteno ako je potrebno radi prevencije, istrage, utvrđivanja i progona kaznenog djela.

Češki sud morat će uzeti u obzir to stajalište prilikom donošenja svoje konačne odluke.

(Hina) xzt ysl

An unhandled error has occurred. Reload 🗙