FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

EBRD: osigurati uvjete za inovativnost

Autor: dduk
ZAGREB, 12. prosinca 2014. (Hina) - Privatni gospodarski sektor sredina je od koje se očekuju inovacije, a država treba učiniti sve kako bi osigurala povoljan ambijent za njihovo poticanje, rekao je u petak zamjenik direktora za strategiju i politiku dijaloga Europske banke za obnovu i razvoj (EBRD) Peter Sanfey predstavljajući EBRD-ovo Tranzicijsko izvješće za 2014. godinu.

To je ključna ekonomska publikacija EBRD-a koja ove godine razmatra inovacije koje u svom poslovanju uvode pojedine kompanije s područja tranzicijske regije. Predstavljeno je u Hrvatskoj udruzi poslodavaca (HUP).

Izvješće pokazuje kako inovacije mogu unaprijediti produktivnost kompanija, ojačati gospodarski rast i tranziciju obogatiti novom energijom. Izvješće također analizira kako i koliko kompanije ulažu u istraživanja i razvoj te daje nove uvide u važnost menadžerskog pristupa za jačanje produktivnosti kompanije.

Sanfey smatra kako u Hrvatskoj ima mnogo dobrih primjera inovativnog poslovanja, uključujući i projekte koje podržava EBRD, no naglašava da bi, kao i u cijeloj regiji, i hrvatska Vlada mogla znatnije doprinijeti u stvaranju okruženja poticajnog za inovacije i za ulaganja. Kao dobre primjere inovacija u proizvode, poslovne procese i usluge u Hrvatskoj istaknuo je Atlantic Multipower, ABS iz Siska i Data Centar iz Jastrebarskog.

Istraživanje EBRD-a pokazalo je da su najveće prepreke za razvoj inovacija u gospodarstvu u Hrvatskoj nelojalna konkurencija sa sivom ekonomijom, prečeste izmjene poreznih propisa i otežan pristup financiranju, kaže Sanfey.

Ministar poduzetništva i obrta Gordan Maras rekao je da EBRD-ovo izvješće može pomoći Vladi u podešavanju poticajnih politika za inovacije. Ističe kako je Vlada prekinula višegodišnju praksu poticanja velikog broja poduzetnika malim iznosima i odlučila poticati manji broj najkvalitetnijih, čiji proizvodi imaju visoku dodanu vrijednost.

Glavni direktor HUP-a Davor Majetić podsjetio je na rezultate HUP Skora koji mjeri provedbu ekonomskih politika, odnosno potrebnih reformi te ukazuje na poziciju Hrvatske u odnosu na 11 novih članica Europske unije. Najlošije ocijenjena područja u Hrvatskoj su produktivnost i konkurentnost, fiskalna konsolidacija, pravosuđe i tržište rada, podsjeća Majetić.

Direktorica EBRD-a za Hrvatsku Vedrana Jelušić Kašić kaže kako treba ustrajati na dijalogu između privatnog i javnog sektora kako bi se stvorilo okruženje koje bi stimuliralo inovacije i ojačalo kapacitete Hrvatske da apsorbira i koristi nove tehnologije.

EBRD je, dodaje, do sada je u Hrvatskoj podržala više od 160 projekata u ukupnom iznosu od tri milijardi eura. EBRD-ove aktivnosti uključuju različite sektore ekonomije i posebno su izražene u infrastrukturi, gospodarstvu, financijskom sektoru i energetici.

(Hina) xduk yds

An unhandled error has occurred. Reload 🗙