FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Nenasilni otpor i građanski neposluh u "Svakodnevnoj pobuni" braće Riahi

Autor: agrb
ZAGREB, 12. prosinca 2014. (Hina) - Film "Svakodnevna pobuna" scenarista i redatelja braće Riahi, dokumentarni film o modernim i kreativnim oblicima nenasilnog otpora i građanskog neposluha koji mijenjaju svijet, kreće od ove subote na redoviti repertoar Dokukina KIC, a premijerno se prikazuje u petak u sklopu sklopu Human Rights Film Festivala.

"Metode nenasilnih pokreta su inventivne, zabavne, no ponekad i agresivne. Aktivisti koji ih koriste vjeruju da će kreativni nenasilni otpor nadjačati nasilne prosvjede i vjerojatno su u pravu, jer znanstvena istraživanja dokazuju da su nenasilne metode učinkovitije i uspješnije od nasilnih, štoviše vlasti i globalne korporacije strepe od nenasilnih prosvjednika jer mijenjaju svijet i izazivaju diktature", istče se u najavi filma.

Film analizira metode nenasilnog otpora te prikazuje akcije i razmišljanja aktivista ukrajinskog Femena, srpskog Otpora, američkog Occupy, španjolskih Indignadosa, Arapskog proljeća, Zelene revolucije u Iranu, britanske grupe Everything Is OK, srpskog Otpora, a govori i o ulozi Facebooka i Twittera u tim strateški promišljenim pokretima. "Svakodnevna pobuna" dokazuje da su, iako razlozi za ustanak u različitim zemljama polaze s drugačijih temelja, kreativne nenasilne taktike koje se koriste čvrsto povezane.

Iako u svakoj zemlji svaki nenasilni pokret ima svoje posebnosti, i ne može ih se strpati u isti koš, svi pokreti prikazani u filmu, imaju mnogo toga zajedničkog - nenasilni su u osnovi, organizirani su horizontalno, nemaju vođe, svatko je medij za sebe i širi vijesti po svijetu.

Braća Arash i Arman Riahi na filmu su počeli raditi joj 2009. tijekom Zelene revolucije u Iranu, ponukani vlastitom obiteljskom poviješću političkih progona. Kroz primjere nenasilnih strategija različitih pokreta u različitim zemljama u filmu se razotkriva globalna struktura kapitalizma i funkcioniranje totalitarnih režima, pa je to svojevrsni vodič kroz povijest aktivizma, ali i filmski priručnik za metode nenasilnog otpora koji pruža uvid u to kako funkcioniraju neki od važnih nenasilnih pokreta.

Temu filma zagrebačkoj publici približit će koautor filma, Arash T. Riahi, koji će u DokuKinu 13. prosinca održati masterclass predavanje. Taj nagrađivani producent i redatelj brojnih dokumentarnih, igranih i eksperimentalnih filmova, govorit će o tome kako sa scenarističke, redateljske i producentske strane uspješno spajati filmove s krosmedijskim platformama te kako je krosmedija već promijenila suvremeni filmski jezik.

Po njegovim riječima, u filmu su željeli prikazati ljude koji stoje iza tih akcija, i njihove međusobne veze, te dokazati da je nenasilna borba je jedini način za stvaranje održivih promjena represivnih sustava. Cilj nam je dovesti nenasilne taktike pred najširu javnost, pred mainstream, i pokazati da je to vrlo radostan i emocionalni način aktivizma, ustvrdio je.

Film će igrati u Dokukinu KIC, u distibuciji Restart Labela.

(Hina) xagrb ydgk

An unhandled error has occurred. Reload 🗙