FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Bogat program 11. Velesajma kulture

Autor: gvla
ZAGREB, 11. prosinca 2014. (Hina) - Kulturna manifestacija 11. Velesajam kulture donosi od 11. do 13. prosinca u prostorima Studentskog centra u Zagrebu bogat filmski i kazališno-plesni program, te niz istraživačkih radionica i rezidencija, a prvi projekt u programu je javna prezentacija najnovijeg projetka Zlatka Burića Kiće "Bijele oči ili Kabare Tamne zvijezde".

U kazališno-plesnom programu posjetitelji će moći gledati uspješnicu redatelja Bobe Jelčića "Ko rukom odneseno"; site-specific rad "ProstorNije" studenata plesnog odsjeka ADU, ples na svili "Ako zaigram neku novu igru #5" u izvedbi Nikoline Komljenović, te najnoviji projektu Damira Bartola Indoša "Opružni čovjek".

Festival će ugostiti i model prezentacija "Reci više", koji omogućuje mladim autorima da predstave svoj rad kroz 15 slika u trajanju po 25 sekundi.

U likovnom dijelu programa ističe se izložba "A Ray of Darkness" umjetnika Davora Sanvincentija, koja će biti otvorena u Galeriji SC u petak 12. prosinca, dok će se posjetitelji dosad održanih festivala moći prisjetiti kroz retrospektivu "Velesajamske priče", koja donosi fotografije, knjižice, letke i najavne videomaterijale i kronike prijašnjih festivala, njezinih sudionika i atmosfere koja ih je pratila.

Specifičnosti arhitekture i akustike unutar Francuskog paviljona istražit će dvovečernji zvučno-vizualni eksperiment "Hatch" u sklopu kojega će glazbenik Matija Vojvodić Cloudfactory i vizualni umjetnik Ivan Lušičić Liik uz pomoć šest zvučnih kanala i šest sinkroniziranih projektora pokušati "privremeno pretvoriti statičnu unutrašnjost paviljona u dinamičnu refleksiju odnosa arhtekture i njene akustike".

Tema projekta "Nes(a)vršene strukture" Kulture promjene Studentskog centra i Kulturnog centra Beograd bit će istraživanje pozicije kulturnih institucija unutar sustava promjena, a na radionici "Scena SC" uz mentorice Maju Kolar i Ivanu Borovnjak sudionici će generirati i testirati nove potencijalne sadržaje i prostorne namjene lokacije predvorja Kina SC, uzimajući u obzir povijesne, kontekstualne, sociološke i druge parametre.

Rezidencija "Prostor i taktika 5." bavit će se preispitavnjem prostora i komunikacije nastale u njemu, a program "Izmjene i razmjene" pokušat će kroz nekoliko intervencija i interakciju s korisnicima istražiti potencijal predvorja menze.

Glazbeni segment festivala donosi nastup zagrebačkog rock/punk/noise benda Brut, koji će predstaviti svoj novi album "Prosidba", benda Marko Mrakovčić, čiji se glazbeni materijal stilski proteže od easy listening folka do frenetičnog evil popa, a najavljen je i bend iznenađenja te svakodnevni DJ program.

Uoči početka festivalskih događanja 9. prosinca otvorena je izložba video radova međunarodnih video umjetnika mlađe generacije u Sonus Artu te Data Vison u New Yorku u selekciji Maje Čule, kao dio novog programa Kulture SC "Kratke slike", odnosno, njegove programske cjeline "The younger, the better".

Još dvije programske cjeline programa, "Postfest", i već predstavljeni program ostvaren u suradnji s Kinoklubom Zagreb "Runda kratkog", nastavljaju se u sklopu redovitog festivalskog programa.

Manifestacija Velesajam kulture pokrenuta je prije deset godina u sklopu koncepcije Kulture promjene s ciljem promjene tada postojeće atmosfere zagrebačkog trokuta kulture kroz usmjeravanje na umjestnička istraživanja i radove mladih autora.

Time je započelo novo razdoblje umjetničkih aktivnosti u prostoru Studentskog centra, ove godine okrunjeno otvaranjem obnovljenog prostora Francuskog paviljona, koji bi svojim budućim programima, također usmjerenim na naglašavanje važnosti eksperimentalnog, trebao postati središnjim prostorom istraživačkih umjetničkih kolaboracija.

Ulaz na sva događanja je besplatan a sve informacije mogu se pronaći na velesajam.sczg.hr ili www.sczg.unizg.hr.

(Hina) xgvla ydgk

An unhandled error has occurred. Reload 🗙