FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Ruđerovci dobili Adrisove donacije za tri projekta

Autor: iluc
ZAGREB, 9. prosinca 2014. (Hina) - Troje znanstvenika Instituta Ruđer Bošković (IRB) dobitnici su donacija ukupne vrijednosti 450.000 kuna, koje u sklopu programa Znanje i razvoj i programa Ekologija dodjeljuje Zaklada Adris, priopćio je u utorak IRB.

Nikolina Škrobot Vidaček, Tomislav Domazet-Lošo i Vlatka Filipović Marijić dobili su donacije za inovativne i društveno korisne projekte na području molekularne biologije, evolucijske genetike i ekologije.

Rezultati istraživanja primjenu će naći u kliničkoj praksi za liječenje oštećenja tkiva kože, u vinogradarstvu u očuvanju i zaštiti autohtonih sorti, te u očuvanju i zaštiti Nacionalnog parka Krka.

Nikolina Škrobot Vidaček sa suradnicima će, polazeći od svojih prethodnih rezultata razvoja tehnike difuznog polaganja stanica u tkivo kože, nastojati omogućiti regeneraciju i obnavljanje oštećenih tkiva kože.

Domazet-Lošo s timom stručnjaka nastojat će na modelu sorte Plavac mali dokazati povezanost evolucije i razvoja u biljnim organizmima, te razviti model brzog postupka za dobivanje novih uzgojnih genotipova Plavca malog.

Tim Vlatke Filipović Marijić provest će prva istraživanja o primjeni crijevnih nametnika riba u studijama procjene kakvoće voda, što će omogućiti procjenu potencijalnog štetnog utjecaja na ljudsko zdravlje putem prehrane, procjenu antropogenog utjecaja i poduzimanje mjera zaštite vode i bioloških resursa rijeke Krke, priopćeno je.

(Hina) pp/xiluc ymd

An unhandled error has occurred. Reload 🗙