FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Premijera Krležinog "Vučjaka" u osječkom HNK-u

Autor: vsik
OSIJEK, 7. prosinca 2014. (Hina) - U Hrvatskom narodnom kazalištu (HNK) u Osijeku u nedjelju navečer premijerno je izvedena drama "Vučjak" Miroslava Krleže u režiji Zlatka Svibena, čime su počeli 25. Krležini dani, a obilježen je i osječki Dan kazališta te 100 godina od početka Prvog svjetskog rata.

Krležinu dramu "Vučjak" redatelj Sviben uprizorio je u tri čina s predigrom i intermezzom, traje gotovo četiri sata, a angažiran je cjelokupni ansambl osječkog HNK-a, stotinjak glumaca, pjevača i orkestar.

Napisana prije stotinjak godina drama je i danas aktualna i progovora o mnogim detaljima malograđanštine, sujete, rekao je v.d. intendanta osječkog HNK-a Miroslav Čabraja, ocijenivši kako je dramska predstava vrlo zahtjevna.

Ovo je četvrto uprizorenje "Vučjaka" u Osijeku, a osječka publika tu je dramu, koja je jedna od najizvođenijih Krležinih djela, zadnji put vidjela prije 32 godine. Praizvedba "Vučjaka" na daskama osječkog kazališta izvedena je 18. lipnja, 1926. godine u režiji Tomislava Tanhofera.

Publika je danas drukčija i dugosatne drame sve rijeđe će se izvoditi. I glumci i redatelj dali su poseban trud kako bi krležijanski dočarali dramu "Vučjak". U jednom trenutku na sceni se nalazi gotovo sto osoba, što podrazumijeva izuzetan trud svih sudionika na sceni, ali i kompletnog pratečeg osoblja, šmikera i drugih, rekao je Čabraja.

Glavnog lika Krešimira Horvata uprizorio je Miroslav Čabraja koji je doslovce "uskočio" u predstavu prije mjesec i pol dana. Za svoju je ulogu rekao kako mu je bila glumački san.

Ulogu Marijane Margetić uprizorila je Ivana Soldo Čabraja dok je Evu odigrala Areta Ćurković. U ostalim ulogama između ostalih nastupili su Vladimir Tintor, Aleksandar Bogdanović, Vuk Ognjenović, Sanja Toth i drugi.

Glazbu je skladao Darko Hajsek, scenografkinja je Marta Crnobrnja, kostimograf Željko Nosić, a dirigent Filip Pavišić.

Krležini dan traju do 9. prosinca.

(Hina) xvsik ysp

An unhandled error has occurred. Reload 🗙