FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Predsjednički izbori: Kujundžić danas, svi ostali sutra predaju potpise

Autor: mudi
ZAGREB, 5. prosinca 2014. (Hina) - Dan prije isteka roka za predaju kandidatura za predsjednika države, u Državnom izbornom povjerenstvu (DIP) imaju samo jednu kandidaturu, onu Milana Kujundžića, kandidata Saveza za Hrvatsku.

Kandidature su se u petak u DIP zaprimale do 19 sati, u subotu će do ponoći. Glavnina kandidatura prispjet će, dakle, posljednjeg dana, u subotu.

Svoj dolazak DIP-u za sutra su najavili aktualni predsjednik Ivo Josipović (kandidat SDP-a), Kolinda Grabar Kitarović (kandidatkinja HDZ-a), Ivan Rude, Ivan Vilibor Sinčić (kandidat Živog zida, udruge koja se protivi nasilnim deložacijama) te Ivan Bavčević.

Moguće je da s kandidaturama bez najave dođu i drugi izborni sudionici.

Predaja kandidature ne mora se najaviti, no iz DIP-a su izborne sudionike već ranije molili da to učine kako bi se izbjegle gužve i kako bi svakom predsjedničkom kandidatu mogli posvetiti dužnu pažnju.

Kandidate za predsjednika države mogu predložiti jedna politička stranka, koalicija stranaka ili birači. Svakog kandidata potpisima mora poduprijeti najmanje deset tisuća birača.

Rok za predaju kandidatura za predsjedničke izbore istječe u subotu u ponoć.

DIP potom ima dva dana za provjeru njihove pravovaljanosti, a najkasnije do ponoći, 8. prosinca, objavit će listu kandidata koji se mogu natjecati za predsjednika države.

To znači da će od utorka, 9. prosinca i službeno krenuti izborna kampanja, koja će trajati 18 dana, dakle do 26. prosinca.

Šesti predsjednički izbori u Republici Hrvatskoj održat će se u nedjelju, 28. prosinca.

(Hina) xum ysp

An unhandled error has occurred. Reload 🗙