FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Kontroverzni DNK test došao u Britaniju

Autor: kgab
ZAGREB/LONDON, 2. prosinca 2014. (Hina) - Kućni DNK test kalifornijske biotehnološke tvrtke 23andMe, koji je izazvao kontroverze i bio kritiziran u SAD-u, dobio je zeleno svjetlo za korištenje u Velikoj Britaniji, javlja u utorak BBC.

Taj test iz sline daje podatke o osobnim zdravstvenim rizicima na temelju rezultata analize DNK.

Britansko regulatorno tijelo, Agencija za lijekove i medicinske proizvode (MHRA), donijela je odluku da se taj kućni test može koristiti u Britaniji uz nužan oprez.

Njegovi kritičari u SAD-u kažu da rezultati testa mogu biti nedovoljno precizni da bi se na njima mogla temeljiti važna pitanja zdravlja. Međutim, tvrtka 23andMe sa sjedištem u Kaliforniji čvrsto stoji iza svog testa i točnosti njegovih rezultata.

Svrha testa je ponuditi detaljno izvješće o zdravstvenim rizicima na temelju varijanti gena pronađenih u DNK.

Reklamiranje tog testa zabranjeno je u SAD-u 2013. zbog toga što tvrtka nije mogla poduprijeti tvrdnje o proizvodu s dostatno dokaza.

Glasnogovornik MHRA upozorio je potrošače da nijedan test nema stopostotnu točnost te da "pažljivo promisle" prije nego što naprave kućni DNK test.

Dostupnost kućnog DNK testa izazvala je mnogobrojne moralne i etičke dvojbe o mogućnosti diskriminacije prilikom zapošljavanja ili plaćanja zdravstvenog osiguranja, međutim, 23andME smatra da napredak genetike i tehnike ima pozitivan utjecaj na brigu o zdravlju i prevenciju.

(Hina) xkga ykga

An unhandled error has occurred. Reload 🗙