FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

HAKOM: prosječni kvartalni internetski promet po korisniku premašio 2 GB

Autor: rbel
ZAGREB, 1. prosinca 2014. (Hina) - Na tržištu elektroničkih komunikacija zabilježen je neprekidni rast potražnje za internetskim prometom u trećem ovogodišnjem tromjesečju, što je rezultiralo time da je prosječni tromjesečni promet po korisniku po prvi put premašio dva GB prometa, a ukupni prihod od usluge porastao gotovo 40 posto na godišnjoj razini, objavila je u ponedjeljak Hrvatska regulatorna agencija za mrežne djelatnosti (HAKOM).

Podaci HAKOM-a pokazuju da je ukupni prihod od usluga pristupa internetu u trećem tromjesečju ove godine dosegnuo 878,2 milijuna kuna, što je za 36,37 posto više nego u trećem tromjesečju 2013. godine.

Pritom su prihodi od pristupa internetu putem nepokretne mreže (uključujući i prihod od dial-up pristupa) ojačali 3,33 posto, na 451,7 milijuna kuna, a od pristupa putem pokretne mreže za čak 106,21 posto, na gotovo 426,5 milijuna kuna.

Od pokazatelja tržišta elektroničkih komunikacija u trećem tromjesečju ove godine, iz HAKOM-a izdvajaju i podatak da je u tom razdoblju broj korisnika koji pristupaju internetu putem nepokretnih mreža po prvi put prešao 70 posto, što, kažu, upućuje da korisnici sve više koriste pametne telefone kao klasični internetski priključak.

Javna govorna usluga u mrežama pokretnih i nepokretnih komunikacija istodobno bilježi pad prihoda i broja korisnika na godišnjoj razini, iako zbog sezonskog karaktera ovi pokazatelji u mrežama pokretnih komunikacija ipak ostvaruju rast u odnosu na drugo tromjesečje, navode iz HAKOM-a.

Prema podacima te agencije, krajem rujna ove godine u Hrvatskoj je tako bilo gotovo 4,66 milijuna korisnika telefonskih usluga u pokretnoj javnoj komunikacijskoj mreži, a to je za 9,5 posto ili čak 492.412 manje u odnosu na njihov broj krajem rujna prošle godine.

Broj korisnika telefonske usluge u nepokretnoj mreži istodobno je smanjen za 5,5 posto ili za 79 tisuća, na 1,37 m,ilijuna, a iz HAKOM-a kažu i da se nastavak trenda njihovog smanjenja očekuje i u idućim razdobljima, jer sve više korisnika koristi isključivo mobitele za razgovore te im klasični telefonski priključak ne treba.

Odrazilo se to i na prihode od telefonskih usluga u nepokretnoj mreži, koji su u trećem tromjesečju ove godine iznosili ukupno 556,4 milijuna kuna te su bili za 18,37 posto niži nego lani. Za toliko približno iznosi i pad prihoda od usluga u pokretnoj mreži, na 1,3 milijarde kuna. Na njih, po tumačenju HAKOM-a, negativno utječe sve raširenija uporaba takozvanih "over the top" aplikacija, kao što su "Skype" i "Viber".

Na Tržištu usluge prijenosa televizijskih programa bilježi se pak u trećem tromjesečju ove godine rast prihoda od 9,24 posto na godišnjoj razini, na 151,3 milijuna kuna, a iz regulatotne agencije navode da paketi usluga, odnosno više vezanih usluga poput javne govorne usluge, pristupa internetu i televizije, postaju najčešći način pružanja elektroničkih komunikacijskih usluga u mrežama nepokretnih komunikacija.

Podaci HAKOM-a tako pokazuju da rast takozvanih 2D i 3D paketa (kombinacije usluga telefonije, interneta i TV) iznosi preko 7 posto.

(Hina) xrub ysbo

An unhandled error has occurred. Reload 🗙