FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

"Dream of life" predstava godine Teatra.hr

Autor: gvla
ZAGREB, 21. studenog 2014. (Hina) - Nagrada za predstavu godine Teatar.hr na svečanoj dodjeli Nagrada publike tog portala za postignuća u izvedbenim umjetnostima u petak navečer u zagrebačkoj Tvornici kulture dodijeljena je predstavi "Dream of life" Senke Bulić i Ivice Buljana, dok su izvođačima godine proglašeni Edina Pličanić i Ozren Grabarić.

Predstava-glazbeni performans "Dream of life" o umjetničkom iskustvu Patti Smith u produkciji Hotela Bulić proglašena je najboljom po izboru 37 posto publike u kategoriji u kojoj se biralo bez obzira na žanr, format ili ciljanu publiku.

Izvođačem godine publika je proglasila glumca Ozrena Grabarića, koji je u utrci za tu titulu s osvojenih 47 posto glasova nadmašio Guilhermea Gameira Alvesa, Dražena Čučeka, Krešimira Mikića i Stipu Kostanića.

Edina Pličanić izabrana je najboljom izvođačicom godine s 32 posto osvojenih glasova u konkurenciji u kojoj su još bile Senka Bulić, Sandra Lončarić Tankosić, Ivana Roščić i Nina Violić.

Publika je glasovala u deset kategorija – od onih za najbolje predstave i izvođače, pa do kategorija osobe i skandala godine ili pak najprecjenjenije produkcije u sezoni. Nominirani su odabrani temeljem više od 34 tisuće glasova u prvom krugu glasovanja, dok se o pobjednicima odlučivalo on-line glasovanjem koje je zaključeno u podne u četvrtak, 20. studenog.

Nagrada publike u kategoriji redatelja/koreografa dodijeljena je Saši Božiću, dok je tekst "Žene u crvenom" Davora Spišića proglašen najboljim novim dramskim tekstom.

Festivalom godine proglašen je BITEF – Beogradski internacionalni teatarski festival, nezavisnim kazalištem godine zagrebački Hotel Bulić glumice Senke Bulić, a osoba godine po mišljenju 51 posto publike nedavno je preminula glumica Ana Karić, što su okupljeni pozdravili velikim aplauzom.

Nagradu publike za najprecjenjeniju produkciju godine osvojila je opera "Aida" u produkciji Splitskog ljeta, redatelja Dražena Siriščevića, čiji je doživljaj publika ocijenila u golemom nesrazmjeru s njezinom medijskom i kritičkom recepcijom.

Na negativan način domaće izvedbene umjetnosti i sustav njihova funkcioniranja u protekloj je godini po mišljenju 39 posto publike ponajviše obilježio udio kulture u Državnom proračunu od 0,49 posto, što je tako proglašeno Skandalom godine.

Druženje domaćih kazalištaraca s publikom istovremeno je pružilo priliku za obilježavanje 15. rođendana najstarijeg neovisnog domaćeg portala u kulturi. Tim povodom, na svečanoj dodjeli jedinih domaćih nagrada za izvedbene umjetnosti o kojima odlučuje isključivo publika u Tvornici su u petak pjevali i svirali brojni kazalištarci povezani s glazbom i glazbenici povezani s kazalištem.

Pod voditeljskom palicom novinara, rock-kritičara i glazbenika Ante Perkovića, koji je također zapjevao, uz glazbenu pratnju Tina Ostreša, Igora Pavlice, Duce Vranića, Nenada Sinkauza, Tene Novak Vincek, Stanka Kovačića i Roka Crnića, nastupili su, među ostalima, Remi iz Elementala, Senka Bulić, Matija Meić i Hana Hegedušić.

Video projekcijom uz glazbenu pratnju pjesme "I Did It My Way" Franka Sinatre u izvedbi opernog baritona Matije Meića, okupljeni su se prisjetili i svih velikana svjetske i hrvatske kazališne, filmske i glazbene umjetnosti preminulih u 2014.

Nagrada internetskog portala Teatar.hr za postignuća u izvedbenim umjetnostima prvi je puta dodijeljena 2012. Od iduće godine dodjeli će prethoditi višednevni program radionica i drugih aktivnosti namijenjenih susretu i interakciji publike i profesionalaca.

(Hina) xgvla ymć

An unhandled error has occurred. Reload 🗙