FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Festival o pravima djece na temu nasilja počinje u Zagrebu

Autor: agrb
ZAGREB, 17. studenog 2014. (Hina) - Festival o pravima djece, koji proteklih šest godina promiče dječja prava i raspravlja o aktualnim temama vezanima uz djecu i odrastanje, a ove se godine fokusira na temu nasilja, počinje u ponedjeljak navečer u Zagrebu, a osim u njemu kao gradu domaćinu održat će se u Splitu, gradu partneru i još osam hrvatskih gradova, Dubrovniku, Varaždinu, Osijeku, Slavonskome Brodu, Rijeci, Šibeniku, Zadru i Vukovaru.

U sljedećih pet dana prikazat će se tridesetak filmova, jutarnji program matineja za osnovne i srednje škole, u kinima Blitz Cinestar diljem Hrvatske, donosi kratke filmove koji o dječjim pravima govore iz perspektive djece, dok su za večernji program odabrani filmovi sa snažnom porukom, nagrađivani na prestižnim filmskim festivalima, među ostalim, to su "Natjecanje: Uspon do zvijezda" Martina Miehea Renarda, "Violet" Basa Devosa, "Crna ptica" Jasona Buxtona.

Po riječima Gorane Dojčinović, voditeljice komunikacija UNICEF-a Hrvatska, koji uz udrugu Alternator, Hrvatski filmski savez i Ured pravobraniteljice za djecu organizira festival, iako je tema nasilja stara koliko i ljudski rod, festival pruža novi pogled, jer o nasilju među djecom i u društvu općenito kroz medij filma govore sama djeca, čiji se glas o tome rijetko čuje.

Za otvorenje Festivala u zagrebačkom kinu Tuškanac najavljen je dolazak domaćica ovogodišnjeg izdanja, glumica Brune Bebić Tudor i Bojane Gregorić Vejzović, a pridružit će im se i glumica Zana Marjanović, koja će predstavljati Bosnu i Hercegovinu, ovogodišnju zemlju-partnera.

Prikazat će se kratki filmovi djece iz BiH s radionice "One minute Junior Movies" te kratki filmovi djece s UNICEF-ovih radionica o prevenciji nasilja iz Hrvatske, nakon čega će se održati projekcija nagrađivanog dječjeg filma "Natjecanje: Uspon do zvijezda" danskog redatelja Martina Miehe-Renarda, koji tematizira pitanje zlostavljanja djece u okruženjima različitih religija i etničkih skupina, a sudjelovao je na ovogodišnjim revijama Berlin International Film Festivala te Festivala dječjeg filma u Torontu.

Program u Splitu svečano se otvara 19. studenoga, no u tom je gradu već započeo rad filmskih radionica u Gradskoj knjižnici Marka Marulića i postavljena je izložba "Djetinjstvo u Hrvatskoj - tri priče i poplave" u Centru Joker. Projekcije filmova u drugih osam hrvatskih gradova održat će se u četvrtak i petak, 20. i 21. studenoga.

Festival će se održavati u zagrebačkom kinu Tuškanac te u Splitu, u dvorani Lora, Gradskoj knjižnici Marko Marulić, Kinu Karaman, Centru Joker i dvoranama Cinestara. Ulaz na sve projekcije je besplatan. Svi su filmovi prilagođeni osobama s oštećenim vidom i sluhom, odnosno imaju naraciju i titlove.

(Hina) xagrb ydgk

An unhandled error has occurred. Reload 🗙