FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Orahovica: osnovano Društvo agrarnih novinara Hrvatske

Autor: ggaz
ORAHOVICA, 15. studenog 2014. (Hina) - U Orahovici je u subotu održana osnivačka skupština Društva agrarnih novinara Hrvatske na kojoj je za predsjednika izabran Martin Vuković, novinar Hrvatskog radija. ž

Društvo trenutno broji 35 članova, novinara redakcija elektronskih i tiskanih medija iz cijele Hrvatske, a osim novinara članovi društva mogu biti i glasnogovornici agrarnog sektora, PR-ovci i publicisti koji pišu o poljoprivredi.

"U doba kada svijet postaje globalno selo, a informacije postaju dostupne kao nikad prije, pokazala se potreba za osnivanjem specijaliziranog društva u kojem bi se okupili i surađivali svi zainteresirani za informiranje domaće i inozemne javnosti o poljoprivrednoj i prehrambenoj proizvodnji, te životu na selu, uz promicanje znanstvenih i stručnih novina iz područja poljoprivrede i agrara. Posebno se ukazuje potreba tješnje suradnje između novinara, glasnogovornika i svih agrarnih publicista kako se o hrani ne bi pisale neprovjerene informacije, što je danas česti slučaj", rekao je Vuković.

Dodao je kako organizacijom okruglih stolova, tribina i drugih skupova na kojima se govori o agraru te organizacijom obrazovnih i stručnih radionica, stručnih putovanja, seminara, kongresa, predavanja i stalnih edukacija novinara, društvo želi ojačati poziciju struke. Namjera je i ukazati da novinari nisu ti koji traže ekscese i nevolje u vrlo važnoj grani proizvodnje, nego oni koji žele pomoći poljoprivredi i prehrambenoj industriji i povezati struku, znanost i proizvođače.

Društvo će se baviti promicanjem i potporom neovisnosti i samostalnosti novinara, zaštitom članova od vanjskih pritisaka koji bi utjecali na neovisnost i objektivnost novinara te brigom o širenju ugleda novinarske i drugih profesija koje sudjeluju u informiranju javnosti.

Na skupštini je bio nazočan i predsjednik Europskog udruženja agrarnih novinara (ENAJ) Jef Verhaeren iz Belgije te članica Upravnog odbora ENAJ-a Tatjana Čop iz Slovenije.

(Hina) xggaz ytr

An unhandled error has occurred. Reload 🗙