FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Slovenski ministar kaže da će se prezadužena zemlja još zadužiti

Autor: lfia
LJUBLJANA, 15. studenog 2014.(Hina) - Slovenski ministar financija Dušan Mramor izjavio je u subotu da Slovenija mora smanjivati zaduženost, ali da će unatoč tome iduće godine morati uzeti najmanje 1,2 milijardi eura kredita na financijskom tržištu.

"Uza sve planirane rezove i štednju iduće godine morat ćemo uzeti 1,2 milijardi eura kredita. Slovenija je vrlo zadužena država, a vrlo zadužena država je pod kontrolom onoga tko joj je posudio", kazao je Mramor u razgovoru za ljubljansko Delo od subote.

"Kad imaš krizu onda je zaduživanje logično, ali zaduženost treba smanjivati", kazao je Mramor, dodavši kako sadašnji makroekonomski podaci govore da će Slovenija iduće godine i u tehničkom smislu izaći iz recesije.

Slovenski ministar financija istaknuo je da je vlada premijera Mire Cerara za iduću godinu prihvatila mjere koje donose smanjivanje proračunskog deficita na manje od 3 posto BDP-a, što je uz privatizaciju državnog sektora najvažnija zadaća vlade na koju paze i strani investitori, te Europska komisija.

"Ako ne bi uspjeli smanjiti deficit na manje od 3 posto BDP-a, ekonomske i socijalne prilike u Sloveniji bitno bi se pogoršale, izgubili bismo dobar dio ekonomske slobode koju još imamo", naglasio je Mramor.

Mramor je rekao da bi sindikati javnog sektora morali pristati na manje smanjivanje plaća, ali da u javnom sektoru neće biti većih otpuštanja jer njegov obujam nije veći nego u drugim državama EU-a.

(Hina) xfl ysl

An unhandled error has occurred. Reload 🗙