FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Obiteljska poljoprivredna gospodarstva ključ prehrambene neovisnosti

Autor: tper
ZAGREB, 10. studenog 2014. (Hina) - Hrvatskoj je potrebna dugoročna poljoprivredna strategija koja se neće mijenjati s političkim opcijama, nužno je da Hrvatska u što kraćem roku ostvari svoju prehrambenu samodostatnost, što je moguće ostvariti regeneriranjem sela na temelju obiteljskih gospodarstava i njihovog organskog rasta.

Istaknuto je to u ponedjeljak na okruglom stol "Obiteljska poljoprivredna gospodarstva ključ prehrambene neovisnosti" u organizaciji Matice hrvatske, Udruge obiteljskih poljoprivrednih gospodarstava Hrvatske - Život i stručne skupine Živo selo.

Neovisni poljoprivredni analitičar Stipan Bilić kazao je kako je za samodostatnost u opskrbi hranom potrebno proizvesti ratarskih proizvoda u ekvivalentu od jedne tone žitarica po stanovniku.

Hrvatska bi prema toj računici trebala proizvoditi poljoprivrednih proizvoda u ekvivalentu od oko 4,3 milijuna tona žitarica, odnosno 5 milijuna tona kako bi imali ratarskih proizvoda i za izvoz.

Hrvatska ima realne uvjete za proizvodnju poljoprivrednih proizvoda za trostruko više stanovnika nego što ih ima, odnosno, u Hrvatskoj postoje potencijali da se proizvede hrane za 13 milijuna ljudi, kazao je Bilić.

No da bi se to ostvarilo nužno je nadoknaditi 20-godišnji izostanak investicija, planirati proizvodnju, urediti tržište.

Država mora potaknuti banke i organizirati investicije, mora također planirati opseg proizvodnje i reći je li cilj proizvoditi za 3 ili 13 milijuna potrošača i treba urediti tržište. Trgovina mora biti podređena proizvodnji, a ne da proizvodnja bude privjesak trgovini, napominje Bilić.

Dekan Zagrebačke škole ekonomije i menagementa Đuro Njavro upozorava kako je alarmantna brzina kojom se gase obiteljska gospodarstva te kako je takav trend nužno preokrenuti. Mala gospodarstva treba reanimirati, a nova poticati.

Navodi kako reanimiranje malih gospodarstava zahtjeva niz koordiniranih institucionalno-organizacijskih zahvata u državnom aparatu i zadružnom okupljanju, kritičku reviziju pravnih okvira i provedbenih instrumenata državne politike i organizacije tržišta, reformu obrazovanja i nov pristup financiranju agrara.

Njavro je istaknuo važnost osnivanja agro banka s čime su se složili i ostali sudionici skupa.

Profesor zagrebačkog Agronomskog fakulteta Damir Kovačić kazao je kako je poslovno povezivanje koncept koji Hrvatskoj nedostaje, no kako kod povezivanja primjerice u zadruge često nisu problem proizvođači već nedostatak kadrova koji će biti na čelu zadruga. Nedostaje menadžment koji bi se time bavio, rekao je. Šansu vidi i u autohtonim i tradicijskim proizvodima, posebice sada kada je Hrvatska postala članica EU.

(Hina) xtp yds

An unhandled error has occurred. Reload 🗙