"Najcjenjeniji su prirodni biseri koji nastaju u školjci. Razlikujemo slatkovodne i morske bisere. Za razliku od umjetnih ne postoje dva jednaka kultivirana bisera, jer svaki od njih ima karakterističnu veličinu, oblik, sjaj i boju", objasnila je stručnjakinja za praćenje trendova na muenchenskom sajmu nakita Inhorgenta, Irmie Schuech-Schamburek.
Tradicionalna ogrlica od perli uvijek je jednako popularna i profinjena uz mnoge odjevne predmete, tvrdi Thilo Brueckner iz njemačke Udruge zlatara i urara dodajući da biserne ogrlice treba osuvremeniti te ih ponuditi novoj mlađoj ciljnoj grupi dodavanjem ukrasa od zlata, platine, dijamanata ili plemenitih metala.
Najveći proizvođač morskih bisera u svijetu je Japan, a statistika je pokazala da postoji povezanost između veličine bisera i životne dobi njihovih vlasnica. Brueckner otkriva da mlađe žene radije nose bisere promjera između dva i četiri milimetra, a one starije kupuju veće - dijametra 8 ili više milimetara.l
Najveći do danas pronađen biser bio je dugačak oko 5 centimetara, s obujmom od preko 10 centimetara. Nastaje u oštrigama ili dagnjama, kao reakcija na strane čestice koje su ušle u školjku. Kad strano tijelo, što može biti obično zrno pijeska, slučajno dospije u ljušturu, školjka izlučuje sedef i omata strano tijelo kako bi ga učinila bezopasnim za svoje mekano tkivo. Postupak omatanja stranog tijela traje godinama, a statistike kažu kako samo jedna školjka od njih 10.000 stvara biser.