FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Obilježen Dan Eskadrile aviona i 50.000 sati leta na PC-9M

Autor: mcur
ZEMUNIK, 6. studenog 2014. (Hina) - Dan Eskadrile aviona i 50.000 sati leta na zrakoplovima Pilatusima PC-9M obilježeni su u četvrtak u vojarni Zemuniku u Zadru, a tom je prigodom istaknuto kako ostvarenje jubilarnog leta u 17 godina korištenja tih zrakoplova u Hrvatskoj potvrđuje visoku osposobljenost i stručnost letačkoga i zrakoplovno-tehničkog osoblja.

Na obilježavanju su bili zapovjednik HRZ i PZO-a general bojnik Dražen Ščuri, zapovjednik 93. zrakoplovne baze HRZ i PZO-a pukovnik Karol Lučan, predstavnici švicarske tvrtke Pilatusa Martin Evans, Hugh McCann i Giorgio Spada, predstavnici 93. zrakoplovne baze HRZ i PZO-a, piloti i zrakoplovni tehničari te drugi visoki vojni i civilni uzvanici.

Predstavnik Pilatusa Martin Evans uručio je zapovjedniku HRZ i PZO-a certifikat o 50.000 sati leta zrakoplova te tvrtke, a četvorici pilota 93. zrakoplvne baze HRZ i PZO-a priznanje za 1000 sati leta. Osim čestitke u povodu jubileja, Evans je istaknuo profesionalizam i kvalitetu pripadnika 93. zrakoplovne baze.

Zapovjednik HRZ i PZO-a, general bojnik Dražen Ščuri čestitao je pripadnicima Eskadrile aviona na tom vrijednom priznanju, ističući pritom kako je to važna događaj za HRZ i PZO jer to što je ostvaren jubilarni let u 17 godina korištenja Pilatusa u Hrvatskoj potvrđuje visoku osposobljenost i stručnost letačkoga i zrakoplovno-tehničkog osoblja koje se brine o njihovoj tehničkoj ispravnosti.

Priznanje je to važnije jer je najviše od 50.000 sati leta ostvareno u radu s kadetima i učenicima, rekao je general bojnik Ščuri. "To je više od 100.000 polijetanja i slijetanja, nebrojeno ponavljanje pojedinih vježbi i elementa, temeljitih priprema i analiza koji su doveli do toga da danas Eskadrila aviona ima razvijenu sposobnost školovanja stranih pilota čiji polaznici iz Sultanata Omana završavaju obuku krajem ove godine", ocijenio je.

Istaknuo je kako je to uspjeh svih generacija pilota, nastavnika letenja, zapovjednika, voditelja i zrakoplovnih tehničara u oba stupnja održavanja tog tipa aviona i djelatnika Zrakoplovno-tehničkog centra u Velikoj Gorici za doprinos u održavanju tehnike. Pohvalne ocjene, rekao je, dobivaju i danas od predstavnika tvrtke Pilatus koji održavanje naše tehnike ocjenjuju najvišim mogućim ocjenama.

Zapovjednik Eskadrile aviona bojnik Željko Harapin izrazio je zadovoljstvo ostvarenim rezultatima te zahvalio svim pilotima i tehničarima koji su tome pridonijeli.

Kako je priopćilo Ministarstvo obrane, radi prezentiranja taktičko-tehničkih mogućnosti zrakoplova Pilatusa, izvedeni su letovi Pilatusa PC-9M, koji je za tu prigodu posebno oslikan aplikacijama brojke 50.000 i znakovljem Eskadrile, te Pilatusa PC-12NG kojim je švicarsko izaslanstvo te tvrtke došlo u Zemunik.

(Hina) pp/xmć ymć

An unhandled error has occurred. Reload 🗙