FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Rast turističkih dolazaka i noćenja u listopadu i u deset mjeseci

Autor: tper
ZAGREB, 6. studenog 2014. (Hina) - Na Jadranu i u Gradu Zagrebu u listopadu je zabilježen rast turističkih dolazaka i noćenja, a rast se bilježi i u prvih deset mjeseci ove godine, izvijestili su u četvrtak iz Ministarstva turizma.

Tako je u listopadu zabilježeno 611 tisuća turističkih dolazaka, što je rast od 11,3 posto, a ostvareno je 2 milijuna noćenja ili 6,7 posto više nego u istom prošlogodišnjem mjesecu.

Od siječnja do listopada je pak zabilježeno 12,7 milijuna dolazaka, što je 4,5 posto više nego u istom razdoblju lani, te je ostvareno 72,8 milijuna noćenja ili 2 posto više, pokazuju podaci sustava turističkih zajednica.

Sve su županije u listopadu, osim Kvarnera koji bilježi noćenja na razini lanjskih, ostvarile bolje rezultate turističkog prometa nego lani, s tim da je najveći rast dolazaka i noćenja ostvaren u Gradu Zagrebu (16 posto više dolazaka i 17 posto više noćenja) i Ličko-senjskoj županiji (15 posto dolazaka i 13 posto noćenja).

Komentirajući te rezultate ministar turizma Darko Lorencin kazao je kako ga veseli snažan rast turističkog prometa u listopadu jer dokazuje kako sve aktivnosti koje se provode s ciljem jačanja pred i posezone imaju svrhu i daju odlične rezultate.

Ova izazovna godina daje nam odlične brojke, bolje od rekordnih lanjskih i siguran sam kako ćemo provođenjem aktivnosti predviđenih Strategijom razvoja turizma i Strateškim marketing planom, a usmjerenih na jačanje dodatne ponude produžiti turističku sezonu te u turističkom smislu postati još konkurentnija destinacija, komentirao je Lorencin.

Po statistici HTZ-a, strani su turisti u deset mjeseci ostvarili rast od 5 posto u dolascima (11,5 milijuna) i 2,3 posto u noćenjima (66,5 milijuna).

Najveći promet ostvarili su turisti iz Njemačke, Slovenije i Austrije, a uz rast turističkog prometa iz tih zemalja rast bilježe i turisti s ostalih važnijih emitivnih tržišta - Italije, Slovačke, Ujedinjenog Kraljevstva i Mađarske.

Turistički promet domaćih turista također je bio bolji nego lani te je zabilježeno 1,16 milijuna dolazaka, što je rast od 0,5 posto, a 6,2 milijuna domaćih noćenja je porast za 1 posto.

Na Jadranu je u prvih deset mjeseci ostvareno 4 posto više dolazaka i 2 posto više noćenja nego lani. Sve su županije, osim Kvarnera, ostvarile poraste u turističkim dolascima.

Najveće poraste na Jadranu zabilježile su Zadarska županija s 1,4 milijuna dolazaka (7 posto više) i 10 milijuna noćenja (5 posto više), Splitsko-dalmatinska županija s 2,3 milijuna dolazaka (9 posto više) i 13,4 milijuna noćenja (6 posto više), Dubrovačko-neretvanska s 1,4 milijuna dolazaka (9 posto više) i 6,4 milijuna noćenja (4 posto više).

Kvarner pak bilježi pad u dolascima za 1 posto (2,2 milijuna) te noćenjima za 2,8 posto (12,1 milijun).

Visoke poraste od po 12 posto bilježi grad Zagreb sa 795 tisuće dolazaka i 1,3 milijuna noćenja.

I dalje najviše dolazaka i noćenja ima Istarska županija, u deset mjeseci tu županiju posjetilo 3,2 milijuna turista, koji su ostvarili 22 milijuna noćenja, što su porasti u dolascima za 2 posto i noćenjima za 1 posto.

(Hina) xtp yds

An unhandled error has occurred. Reload 🗙