FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Novi premaz štiti djecu koja progutaju baterije

Autor: mhaj
WASHINGTON, 5. studenog 2014. (Hina) - Svake godine na tisuće djece proguta sitne plosnate litijske baterije koje se nalaze u igračkama, slušnim aparatima ili daljinskim upravljačima zbog čega su američki znanstvenici izumili poseban premaz koji u slučaju gutanja sprečava njihovo erodiranje i nastanak opeklina zbog kemikalija koje baterija ispušta.

U trenutku kada dijete proguta litijsku bateriju nalik bombončiću slina potiče erodiranje, odnosno nagriza bateriju zbog čega dolazi do kemijskih reakcija koje mogu izazvati opekline na jednjaku, oštećenje glasnica, a nerijetko završe i operativnim zahvatom.

Da bi se takve ozljede spriječile znanstvenici iz bostonske Brigham and Women's Hospital izumili su poseban premaz za baterije koji sprečava njihovu električnu vodljivost u slučaju doticaja sa slinom.

Grupa znanstvenika koju je vodio Jeff Karp zamijetila je da su baterije unutar neke naprave neprestano pod laganim pritiskom što nije slučaj kada se izvade iz aparata. Zbog toga su odlučili premazati bateriju posebnim kompozitom sličnim materijalima što se obično koriste kod zaslona osjetljivih na dodir. Premaz omogućuje da pri blagom pritisku struja prođe kroz njega no u bilo kojem drugom trenutku metalne su čestice predaleko da bi uspjele provesti struju.

"Stvorili smo poseban premaz koji, ovisno o pritisku reagira kao izolator, odnosno kao provodnik električne energije", rekao je jedan od sudionika istraživanja, inženjer Robert Langer.

Znanstvenici su testirali nove baterije na način da su jednu njihovu stranu premazali posebnim kompozitom, a drugu ostavili nezaštićenom te pratili reakciju u probavnom traktu svinja. Kako su pretpostavili, obloženi dio baterije nije prouzročio nikakvu štetu na tkivu crijeva životinja, a nepremazani je izazvao opekline.

Rezultati istraživanja objavljeni su u časopisu Proceedings of the National Academy of Sciences.

(Hina) xmh yps

An unhandled error has occurred. Reload 🗙