FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

"Delo": Juncker želi debirokratiziranu Komisiju

Autor: lfia
LJUBLJANA, 3. studenog 2014.(Hina) - Manje birokracije i više komunikacije s građanima neke su od ambicija s kojima na početku svog mandata kreće nova Europska komisija Jean-Claudea Junckera, ocjenjuje u komentaru od ponedjeljka ljubljansko "Delo".

Vodeći slovenski list navodi kako do sada poznati planovi nove Komisije sadrže "impliciranu kritiku" rada prijašnje Barrosove Komisije koja se nije proslavila mjerama za rješavanje gospodarske krize.

"Barrosova komisija bila je gurnuta na marginu, od nje su često dolazili bizarni prijedlozi, a javnost ju je doživljavala kao nepregledni birokratski aparat, kulu od bjelokosti udaljenu od stvarnosti", navodi list te dodaje da je Junckerova ambicija da takvo stanje promijeni.

Umjesto "drvenog" birokratskog jezika koji je bio pun "teško razumljivih fraza" Juncker u komunikaciji s javnošću najavljuje nov pristup kako bi Europljani barem približno znali što Komisija radi, navodi "Delo".

"Već je sasvim preustrojen Komisijin ured za medije koji se pod Barrosom bio strašno razgranao radi kontroliranja toka informacija koje dolaze u javnost. Nova će Komisija umjesto mase predstavnika za tisak za svakog pojedinog europovjerenika imati oko 12 glasnogovornika koji će, prema Junckerovim željama, širiti jake političke poruke", navodi list.

"Delo" dodaje kako se sada očekuje nova, debirokratizirana retorika bliska javnosti, na što ukazuje i to da su mnogi od novih Junckerovih glasnogovornika iskusni novinari.

"Jasno je isto tako da nova Komisija neće biti kovačnica novih birokratskih propisa za europske građane i korporativni sektor, što se nametalo do sada. Juncker je prihvatio parolu svojega mentora i nekadašnjeg predsjednika Europske komisije Jacquesa Santera, a ona glasi: manje je više. Juncker je ekscesnoj birokraciji najavio rat", navodi "Delo".

List dodaje da je Junckerov plan da se nova Komisija, koja je po njegovim riječima "zadnja prilika za spas Europe", bavi za Europu najvažnijim pitanjima koja se ne mogu rješavati na nižim razinama.

"Komisija bi, kao u vrijeme Jacquesa Delorsa, morala postati motor europske integracije. No, u kojoj će mjeri Juncker u to uspjeti uvjeriti Europljane i dobiti njihovo povjerenje, to će se vidjeti tek na kraju njegova mandata", navodi list.

Najambiciozniji Junckerov plan za izlazak EU-a iz krize je aktiviranje planiranih 300 milijardi eura investicija za gospodarski rast i nova radna mjesta, no još nije jasno iz kojih će izvora ta sredstva biti osigurana, navodi "Delo".

"Junckerov uspjeh neće nimalo ovisiti samo o njemu i njegovim europovjerenicima. On će na svoju stranu morati pridobiti čelnike utjecajnih članica bez kojih u EU-u ne može doći do nikakvih pomaka. Juncker za sada nema mnogo manevarskog prostora", navodi "Delo" u komentaru o početku rada nove Europske komisije.

(Hina) xfl ybr

An unhandled error has occurred. Reload 🗙