FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Posljednji američki i britanski vojnici napuštaju Afganistan

Autor: bnov
KABUL, 26. listopada 2014. (Hina/AFP) - Posljednja britanska i američka vojna baza u Afganistanu predane su u nedjelju pod kontrolu afganistanskim sigurnosnim snagama a nekoliko stotina britanskih i američkih vojnika uskoro će se vratiti u svoje zemlje.

U pustinjskoj pokrajini Helmand britanska je zastava spuštena u kampu Bastion, dok je obližnja američka baza Leatherneck također predana pod kontrolu afganistanskih snagama.

Ogromna baza podignuta u pustinji blizu pokrajinskog središta Laškar Gaha najvažnije je uporište misije NATO-a u Afganistanu (ISAF). Godine 2010.-2011., u trenutku najvećeg broja postrojbi NATO-a u Afganistanu, baza je okupljala više od 40.000 stranaca.

Na simboličnoj svečanosti u nedjelju, Afganistanci već djelomično prisutni u bazi u prostoru nazvanom Šorabank, preuzeli su upravu nad svim postrojenjima. Nad bazom se vijori jedino afganistanska zastava, a povučene su britanska, američka i zastava NATO-a.

To je tek zadnja faza operacije koja traje već nekoliko mjeseci. Od veljače kamp Leatherneck s Amerikancima i kamp Bastion s Britancima počeli su evakuaciju osoblja i vojne opreme.

Brojna postrojenja poput kanalizacije, zgrada, cesta ili uredskog namještaja ostaju na licu mjesta. Sami Amerikanci procjenjuju vrijednost opreme povjerene Afganistancima na 230 milijuna dolara.

(Hina) xbnš ymaš

An unhandled error has occurred. Reload 🗙