FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Premijera u Maloj sceni: "Zašto baš ja?"

Autor: gvla
ZAGREB, 23. listopada 2014. (Hina) - Što je to što nas čini osobama kakve jesmo te kako uskladiti vlastite ideje o životu, ponašanja i želje s onima drugih ljudi, neka su od pitanja koja postavlja predstava "Zašto baš ja?", premijerno izvedena u četvrtak navečer u zagrebačkom kazalištu Maloj sceni.

U njezinu su središtu prijateljstvo i zajedništvo kao društveni kontekst ka kojemu stremi svaki pojedinac, sa svim specifičnostima svojih različitih osobnosti i snova.

Predstava prati druženje trojice prijatelja - igraju ih Mirel Huskić, Jakov Gavran i Jan Novosel - a počinje sastankom u mačevalačkom klubu, gdje već kroz njihov odnos u sportskom dvoboju postaje jasno kako je riječ o starim prijateljima, koji se dobro poznaju.

Predstava je neverbalna - priča se razvija u kombinaciji slike, fizičkog izraza i glazbe (koja je pozadinska i nenametljiva) – a najviše se pritom oslanja na umješnost trojice mladih glumaca da gestama, izrazima lica, kretnjama i općenito međusobnim tjelesnim reakcijama, iskažu kompleksne odnose koji postoje među njima.

Predstava je dinamična i brza, a sve se odvija kroz niz kraćih i dužih sekvenci u kojima glumci prelaze pozornicom kao na filmskoj vrpci.

Trenuci zabave i prijateljevanja izmjenjuju se s trenucima nerazumijevanja, udaljavanja i predbacivanja, a kroz brojne intimnosti, nježnosti i sitne "dječačke" podvale raspliće se sva slojevitost odnosa koji se zove prijateljstvo.

Trojica prijatelja upadaju u niz situacija na rubu tragikomičnog, situacija u kojima moraju donijeti određene odluke, u kojima se pokazuje tko je kakav. Iz toga i proizlazi naslov predstave - "Zašto baš ja?", odnosno, drugim riječima – tko sam ja?, zašto činim to što činim?, zašto sam baš ja ovdje i imam ove prijatelje?.

Prijatelji u predstavi pronalaze načina da izglade svoje nesuglasice - drže se zajedno, poštuju međusobne razlike i zapravo jedan drugome sve opraštaju – no predstava ne nudi gotove odgovore, već samo želi poručiti: to je život, to su izazovi s kojima se suočava svaki pojedinac.

Predstava je nastala kroz suradnju i koprodukciju s danskim kazalištem Passepartout i švedskim Landskrona Teaterom, u kojemu je praizvedena u petak 17. listopada. U Zagrebu ju je dan uoči premijere na posebnoj izvedbi imala priliku pogledati i danska kraljica Margareta II., koja se sa suprugom nalazi u posjetu Hrvatskoj.

Publika je oduševljeno reagirala na toplu priču o drugarstvu i osobnostima istkanu u suradnji kazališta koja pripadaju različitim a opet i sličnim kulturama, pozdravivši glumce ovacijama i snažnim pljeskom. Premijeri su nazočili i redatelj, Danac Jacques S. Matthiessen, te Petra Held, koja zajedno s Christianom Q. Clausenom potpisuje scenografiju i oblikovanje svjetla, a publici se poklonila i inozemna producentica Karin Ahnfelt-Ronne, te domaća, Tatjana Lisac iz Male scene.

Predstava bi u siječnju trebala krenuti na turneju nordijskim zemljama, nakon čega će obići i Hrvatsku, a potom slijedi europska i svjetska turneja.

(Hina) xgvla yjn

An unhandled error has occurred. Reload 🗙