FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

IMI Info dan: ubrzati proces od pronalaska lijeka do primjene

Autor: ipet
ZAGREB, 23. listopada 2014. (Hina) - Ubrzati proces od pronalaska lijeka do njegove primjene u liječenju te omogućiti pravi lijek pravoj osobi u pravo vrijeme, poruke su Info dana koji zajednički organiziraju Inicijativa za inovativne lijekove (IMI), Inovativna farmaceutska inicijativa (IFI) i Institut Ruđera Boškovića (IRB).

U sklopu Info dana 2. Inicijative za inovativne programe (IMI 2), održanoga u srijedu na Medicinskom fakultetu Sveučilišta u Zagrebu, upućen je poziv hrvatskim znanstvenicima, malim i srednjim tvrtkama, regulatornim agencijama, udrugama pacijenata i farmaceutskoj industriji da se uključe u projekte istraživanja novih lijekova, koji se na razini Europske unije financiraju s 3,3 milijarde eura.

Ti projekti, ističe se u današnjem priopćenju IRB-a, trebali bi omogućiti ubrzanje postupka od pronalaska lijeka do njegove konačne primjene u liječenju bolesti današnjice poput dijabetesa, Alzheimera ili razvoj učinkovitih antibiotika za rezistentne bakterije.

Okupljeni stručnjaci iz europske farmaceutske mreže - Hugh Laverty, znanstveni projekt menadžera pri IMI-u, Fabrizio Federici, pravni savjetnik pri IMI-u, te Bernd Jablonka iz Odjela za istraživanje i razvoj Zavoda za dijabetes, Alliance Coordination, Sanofi, predstavili su sudionicima mogućnosti koje nudi spomenuti program s posebnim naglaskom na nova pravila i jednostavnije prijave projekata po uzoru na Obzor 2020.

Predstavljeni su i tekući projekti razvoja boljih tretmana za pacijente s dijabetesom s posebnim naglaskom na razvoj personalizirane skrbi za oboljele od te bolesti.

Također, svim zainteresiranima upućen je i poziv da se prijave na natječaj za nove istraživačke projekte na temu dijabetesa koji uskoro kreću u sklopu programa "Uz dijabetes", a otvorena je i prijava na natječaj za projekte iz područja oftalmologije - starenjem uzrokovane makularne degeneracije.

IMI 2 program usmjeren je na otkrića sigurnijih i djelotvornijih lijekova, poboljšanje zdravlja i blagostanja europskih građana, nove i učinkovitije dijagnostike i liječenja. Ciljana terapija trebala bi smanjiti troškove liječenja, što bi olakšalo teret javnim zdravstvenim sustavima, te da će IMI 2 program omogućiti bolju koordinaciju industrijskih sektora, što će rezultirati pouzdanijim i bržim kliničkim ispitivanjima, te bolju regulaciju i bržu primjenu lijekova.

Hrvatski predstavnik u toj inicijativi i pomoćnik ravnatelja IRB-a za gospodarstvo Marin Roje istaknuo je kako je pacijent u njezinu središtu jer joj je ključni cilj omogućiti efikasniju prevenciju i liječenje suvremenih bolesti kao što su razne neurološke bolesti (poput Alzheimerove bolesti, shizofrenije, depresije, kronične boli ili autizma), dijabetesa, bolesti pluća, onkologija, upale i infekcije, tuberkuloze i pretilosti.

Drugi cilj projekata usredotočen je na šire izazove u razvoju lijekova kao što su sigurnost lijekova i cjepiva, upravljanje znanjem, održivost kemijske proizvodnje lijekova, korištenje matičnih stanica u terapiji, ponašanje lijekova u tijelu, stvaranje europske platforme za otkrivanje novih lijekova, te rastući problem otpornosti mikroorganizama na antibiotike.

Inicijativa za inovativne lijekove (The Innovative Medicines Initiative - IMI) jedinstveno je pan-europsko javno-privatno partnerstvo Europske komisije (EK) i Europske federacije farmaceutskih industrija i udruženja (EFPIA) koje je uvelo revoluciju u načine istraživanja u području farmacije omogućujući nov, jedinstven model suradnje između javnog i privatnog sektora - malih i srednjih tvrtki, sveučilišta i drugih istraživačkih organizacija, bolnica, udruga pacijenata, javne vlasti i velikih farmaceutskih tvrtki okupljenih u istraživački konzorcij.

Pod okriljem IMI-a danas surađuje više od 4500 istraživača, a IMI trenutačno financira 46 projekta 'teška' više od milijardu eura, a jedna od 27 zemalja članica je i Hrvatska.

(Hina) pp/xipet ysp

An unhandled error has occurred. Reload 🗙