FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Europski petogodišnjaci uče programirati

Autor: ztre
ZAGREB, 14. listopada 2014. (Hina) - Svladavanje osnova računalog programiranja postaje obvezno u osnovnim školama u nekim državama članicama EU-a kako bi se mladi što prije počeli pripremati za zahtjevno tržište rada u budućnosti, prenose europski mediji.

Neke njemačke savezne pokrajine uvele su programiranje u srednje škole, a to razmatra i Danska. Neke škole u Estoniji pak podučavaju programiranje čak šestogodišnjacima.

Britanske škole počele su također prije mjesec dana podučavati programiranje. Za djecu u dobi od pet godina i stariju, programiranje je dio novog nacionalog kurikuluma za računalstvo koji se uvodi ovo polugodište.

Britanska vlada želi da "svi učenici mogu razumjeti i primjenjivati osnovne principe i koncepte računalstva." Programiranje se smatra korisnim i za poticanje kreativnosti.

Srednje škole u Velikoj Britaniji već su to dobrim dijelom primijenile, no u osnovnim je to "revolucionarno".

Djeca u dobi od pet do sedam godina moraju naučiti što su algoritmi i kako se koriste. Naučit će i kako kreirati jednostavne programe te kako se logičkim razmišljanjem može predvidjeti ponašanje programa.

Kurikulum je fleksibilan i škole imaju veliku slobodu izbora u kreiranju lekcija.

Skupina europskih i američkih tehnoloških tvrtki, uključujući Microsoft, Facebook i Rovio, poslala je u utorak otvoreno pismo europskim ministrima obrazovanja pozivajući ih da poboljšaju računalno obrazovanje u školama.

EU je već podržao uvođenje programiranja u škole.

Povjerenica za digitalni razvoj Neelie Kroes i povjerenica za mlade i obrazovanje Androulla Vasiliou pozvale su ovog ljeta u pismu europske ministre obrazovanja da svoj djeci osiguraju priliku da u školi razvijaju osnovne vještine računalnog programiranja, posebice imajući u vidu veliku nezaposlenost među mladima.

"Programiranje će izravno pomoći učenicima da razviju transverzalne vještine kao što su analitičko razmišljanje, rješavanje problema, timski rad i kreativnost. Rani početak znači da će biti skloniji razmotriti studiranje računalstva i karijere povezane s ICT-om", istaknule su.

Budući povjerenik za digitalno unutarnje tržište Andrus Ansip također je tijekom saslušanja u Europskom parlamentu rekao da bi programiranje u školama trebalo biti "obvezno", prenosi EurActiv.

Europska unija obilježava od 11. do 17. listopada Europski tjedan programiranja.

(Hina) xzt yrt

An unhandled error has occurred. Reload 🗙