FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Izbori u BiH: SDA i SNSD pojedinačno najjače stranke u parlamentima

Autor: rmav
SARAJEVO, 13. listopada 2014.(Hina) - Stranka demokratske akcije (SDA) pojedinačno je osvojila 28 posto glasova na izborima za Zastupnički dom parlamenta Bosne i Hercegovine među biračima s teritorija Federacije BiH, dok je Savez nezavisnih socijaldemokrata (SNSD) Milorada Dodika dobio povjerenje 39 posto birača s teritorija Republike Srpske pa će te dvije stranke imati i najviše zastupnika u budućem sazivu državnog parlamenta, proizlazi iz podataka što ih je u ponedjeljak objavilo Središnje izborno povjerenstvo BiH.

Točan broj osvojenih mandata u ovoj fazi prebrojavanja nije poznat, no izvjesno je kako je nedavno osnovana Demokratska fronta (DF) Željka Komšića izbila u sam vrh, s osvojenih 15 posto glasova i druga je po snazi među strankama čiji se zastupnici biraju s teritorija Federacije BiH, dok je Srpska demokratska stranka (SDS) dobila glasove 33 posto birača s područja RS i druga je po snazi u tom entitetu.

Savez za bolju budućnost (SBB) Fahrudina Radončića, s nešto više od 14 posto glasova, treća je po snazi stranka u Federaciji BiH, a Socijaldemokratska partija BiH (SDP), koja je do sada imala najviše zastupnika u državnom parlamentu, pala je na četvrto mjesto s 9,7 posto osvojenih glasova.

Hrvatske stranke u koaliciji predvođenoj HDZ-om BiH dobile su glasove 12 posto birača, a HDZ 1990., koji je na izborima nastupio samostalno, osvojio je 4,19 posto glasova.

SDA je na temelju obrađenih 73 posto biračkih mjesta najjača stranka i u Zastupničkom domu parlamenta Federacije BiH jer je dobila glasove 27 posto birača.

Slijede SBB s 14 posto, DF s 12 posto, koalicija predvođena HDZ BiH s 11 posto te SDP BiH s 10 posto glasova. HDZ 1990. dobio je tri posto prebrojanih glasova.

Dodikov SNSD je na temelju 78 posto obrađenih biračkih mjesta dobio 33 posto glasova u utrci za sastav Narodne skupštine RS, dok je Srpska demokratska stranka dobila 27 posto glasova.

Prema podacima prikupljenim s 85 posto biračkih mjesta Dodik vodi sa 264 tisuće glasova u trci za novi mandat predsjednika RS ispred kandidata SDS-a Ognjena Tadića, koji je dobio glasove 253 tisuće birača.

Izborno povjerenstvo nastavit će objavljivati rezultate izbora kako budu obrađivana glasačka mjesta, a do objave konačnih i službenih rezultata treba pričekati i glasačke listiće koji poštom stižu iz inozemstva. Krajnji rok za objavu konačnih rezultata je 11. studenoga.

(Hina) xrmav ybr

An unhandled error has occurred. Reload 🗙