FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Turistička sezona u plusu unatoč problemima

Autor: tmis
TUHELJSKE TOPLICE, 10. listopada 2014. (Hina) - Turistička sezona unatoč brojnim problemima koji je prate ove godine ostvaruje pozitivne rezultate pa je tako i rujan završio s blagim porastima dolazaka od 0,3 posto i noćenja za 2 posto, dok su u prvih devet mjeseci dolasci turista u plusu za 4,2 posto, a noćenja su veća za 2 posto u odnosu na isto prošlogodišnje razdoblje.

Ti su postoci rezultat dolaska 1,45 milijuna turista i 8,75 milijuna noćenja u rujnu, odnosno 12,1 milijun dolazaka i 70,7 milijuna noćenja u prvih devet mjeseci ove godine.

Pokazuju to podaci Hrvatske turističke zajednice (za Jadran i grad Zagreb) koje je danas u Termama Tuhelj na konferenciji za novinare predstavio ministar turizma Darko Lorencin ističući kako vjeruje da će se pozitivan trend u turizmu zadržati i do kraja godine.

To bi značilo da će dolazaka i noćenja biti slično kao lani, moguće i malo više, dok se u financijskim pokazateljima očekuje porast do 3 posto u odnosu na prošlu godinu, čime bi se hrvatski turizam u prihodima približio rekordnoj 2008. kada je taj prihod iznosio oko 7,5 milijardi eura, kazao je Lorencin.

Promatrano po hrvatskim regijama sve su na Jadranu, osim Kvarnera, u rujnu zabilježile poraste dolazaka i noćenja, pri čemu je Lorencin izdvojio dobre rezultate Splitsko-dalmatinske županije s porastima dolazaka i noćenja od 5,4 i 6,5 posto u odnosu na lanjski rujan, kao i Istru s 3 posto više noćenja unatoč 3 posto manje dolazaka.

To je označio bitnim za cijeli rujan, da je i uz manje dolazaka ostvareno više noćenja, dok je minus na Kvarneru od 8 posto u dolascima i od 6 posto u noćenjima u rujnu te od 1,5 posto u dolascima i od 3 posto u noćenjima u devet mjeseci objasnio lošijim vremenom i s time povezanim padom u kampovima te kasnijim otvaranjem nekih hotela na Lošinju i Krku.

Najboljim rezultatima i u rujnu i u devet mjeseci sa rastom od po 10 i više posto dolazaka i noćenja može se pohvaliti grad Zagreb, kojeg slijedi Splitsko-dalmatinska županija, posebno zbog odličnih rezultata grada Splita, te Dubrovačko-neretvanska županija i grad Dubrovnik.

Zadarska županija je u devet mjeseci u plusu od 7 posto u dolascima i od 5 posto u noćenjima, dok je Šibensko-kninska u plusu od 1 posto u dolascima , ali i s 1 posto manje noćenja.

Ličko-senjska županija je u devet mjeseci imala 5 posto više dolazaka i 4,5 posto više noćenja.

Promjena smjera u promociji za 2015.

Lorencin je posebno zadovoljan odazivom stranih tržišta, posebno prva tri, Njemačka, Slovenija, Austrija, iz kojih su ove godine zabilježeni mali, ali važni porasti, kao i s Italijom koja se nakon par godina minusa vratila u plus.

Važnim drži i poraste s dalekih tržišta poput SAD-a, Koreje i Kine, ali i iz Bosne i Hercegovine, Mađarske, Slovačke, Velike Britanije i ukupno Skandinavije, dok su češko, poljsko i nizozemsko tržište ili u stagnaciji ili blažem minusu.

Za sve te rezultate Lorencin je kazao da su zapravo dobar pokazatelj smjera kojim treba ići promocija za iduću godinu, koja je već i krenula, i za koju ističe da će u mnogo čemu biti drugačija od dosadašnje.

Osim mora i sunca, kao glavnog proizvoda i motiva dolazaka turista, dosta pažnje bit će posvećeno i drugim proizvodima, kulturi, zdravstvenom turizmu i drugima.

Cilj je svega osnaživanje brenda Hrvatske kao turističke destinacije za cijelu godinu, a vjeruje i da će takva promocija temeljena na postavkama novousvojenog Strateško marketing plana hrvatskog turizma pridonijeti i, kako je kazao, nebitnosti dobrih odnosno loših vremenskih prilika.

Najavio je i rješavanje situacije oko turističkih autobusera, koji su se zajedno sa agencijama i nekim destinacijama žalili na visoku stopu PDV-a od 25 posto za autobusere, pri čemu Lorencin smatra da nije toliko bitna ta stopa nego komplicirana procedura prijave PDV-a i ostale dokumentacije te stoga sa kolegama iz Ministarstva financija rade na znatnom pojednostavljenju tih procedura.

(Hina) xtam yds

An unhandled error has occurred. Reload 🗙