FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Hrvatska među zemljama EU-a s najvećim padom proizvođačkih cijena u industriji

Autor: gple
LUXEMBOURG/ZAGREB, 2. listopada 2014. (Hina) - Hrvatska se u kolovozu svrstala u skupinu zemalja Europske unije s najvećim padom proizvođačkih cijena u industriji na mjesečnoj razini, pri čemu je njihov pad u EU u cjelini usporio, izvijestio je danas europski statistički ured.

U kolovozu su proizvođačke cijene industrijskih proizvoda u 28 zemalja EU-a pale 0,1 posto u odnosu na prethodni mjesec kada su smanjene 0,2 posto.

Najveći je pad zabilježila Danska, za 0,7 posto. Slijedi Hrvatska s padom proizvođačkih cijena industrijskih proizvoda za 0,6 posto u odnosu na prethodni mjesec kada su porasle 0,2 posto, pokazuju procjene Eurostata.

Najviše su u kolovozu na mjesečnoj razini porasle proizvođačke cijene industrijskih proizvoda u Švedskoj, za 0,3 posto, i u Mađarskoj za 0,2 posto.

Među pojedinim kategorijama proizvoda ponovo su u EU28 najviše pale cijene u energetskom sektoru, za 0,4 posto. Poskupjela su samo kapitalna dobra, za 0,1 posto.

Na godišnjoj su razini proizvođačke cijene industrijskih proizvoda u EU28 u kolovozu pale 1,5 posto. Posljednji su puta na godišnjoj razini porasle u srpnju 2013., pokazuju podaci Eurostata. U srpnju cijene su smanjene 1,4 posto.

Najsnažniji je pad proizvođačkih cijena industrijskih proizvoda na godišnjoj razini u kolovozu zabilježen u Litvi, za 5,1 posto. Slijedi Belgija s padom cijena za 4,7 posto. Rast su zabilježile samo Rumunjska, za 0,8 posto, te Latvija i Švedska, za po 0,3 posto.

U Hrvatskoj su proizvođačke cijene industrijskih proizvoda u kolovozu na godišnjoj razini smanjene 3,2 posto, u odnosu na 2,4-postotni pad u srpnju. Posljednji su puta prema Eurostatu porasle u prošlogodišnjem srpnju kada su uvećane 0,6 posto.

Među pojedinim kategorijama industrijskih proizvoda najviše su u kolovozu u EU28 na godišnjoj razini pale proizvođačke cijene u energetskom sektoru, za 5,4 posto. Najviše su pak porasle cijene trajnih potrošačkih roba, za 0,8 posto.

U eurozoni su proizvođačke cijene industrijskih proizvoda u kolovozu smanjene za 0,1 posto u odnosu na prethodni mjesec, te za 1,4 posto u odnosu na isti lanjski mjesec. Najviše su i na mjesečnoj i na godišnjoj razini pale cijene u energetskom sektoru, za 0,4 odnosno 4,4 posto.

(Hina) xgple ygple

An unhandled error has occurred. Reload 🗙