FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Predstava "U trenu" britanskog lutkara Stephena Mottrama otvara PIF

Autor: agrb
ZAGREB, 11. rujna 2014. (Hina) - Predstava "U trenu" britanskog lutkara Stephena Mottrama, niz bajkovitih priča u kojima se događaju neobične stvari, otvorit će u ponedjeljak, 15. rujna Međunarodni festival kazališta lutaka - PIF, u okviru kojega će se do 20. rujna na nekoliko lokacija u Zagrebu predstaviti 23 kazališta iz devet zemalja, a šesnaest predstava natjecat će se za nagrade.

Uvijek nastojimo da program bude raznovrstan, da ima predstava za najmanju i veću djecu, za mlade, za odrasle, da se vide različite lutkarske tehnike, poetike i estetike te da se vidi bogatstvo lutkarskog izraza, rekla je urednica programa Livija Kroflin na konferenciji za novinare, predstavivši goste koji ove godine dolaze iz Bugarske, Poljske, Španjolske, Rusije, Izraela, Velike Britanije, SAD-a, Slovenije i Hrvatske.

Stephen Mottram već je gostovao na PIF-u s predstavom "Prenositelji sjemena", a njegova predstava "U trenu" prava je za otvorenje festivala, to je kolaž u nekoliko točaka bez riječi koji će pokazati koliko je on sjajan animator, rekla je Kroflin. Ove marionete nastale su na temelju njegovog proučavanja pokreta ljudi i živih bića, no kao i kod svakog dobrog lutkara imaju ono nešto dodatno, komentar koji samo marioneta može imati, dodala je.

Kao još jednu atrakciju i svojevrsni spektakl, izdvojila je predstavu za odrasle "Saga" družine Waka Waka iz New Yorka i Vizualnog kazališta Nordland iz Norveške, koja će se s mnoštvom lutaka i izvođača te zahtjevnom tehnikom izvesti u "Kerempuhu". Kroflin smatra da bi i tema predstave mogla pobuditi pozornost - radnja je smještena na Island, glavni lik je sretan, no kada gospodarstvo bankrotira sve propada, propada i on, a stradava i njegov privatni obiteljski život, uništen je i gnjevan što je, ocijenila je, nešto u čemu će se mnogi moći pronaći.

Predstava "Tristan, Izolda..." Kazališta u Klodzkom iz Poljske, također namijenjena odrasloj publici, u priči o tragičnoj ljubavi i izdaji drugih i sebe spaja najpoznatiju srednjovjekovnu romancu s japanskom lutkarskom poetikom.

Za mlađe gledatelje izvest će se predstava Lutkarskog kazališta Maribor "Ježić Janček", te kolaž poezije i lutaka "Mali daždevnjak prelazi cestu" Lutkarskog kazališta Ljubljana. Iz Poljske stiže Kazalište Maska sa svojom vizijom Andersenove "Snježne kraljice", a gosti iz bugarskog Državnog kazališta lutaka Trgovište će uz pomoć 13 marioneta ispričati romantičnu bajku sa zabavnim elementima "Princeza i iznošene cipelice". Kazalište u sjenama dovodi izraelsko Kazalište Far u predstavi "Mjesečeva princeza", nastaloj u spoju drevne tradicionalne tehnike sjena u kombinaciji s modernom tehnologijom.

Festival donosi i pregled hrvatskog lutkarstva - u službenoj konkurenciji nastupit će sedam predstava hrvatskih lutkarskih kazališta i družina, a predstavit će se i studenti glume i lutkarstva s Umjetničke akademije u Osijeku koji će izvesti adaptaciju Gogoljeve "Kabanice" namijenjenu odrasloj publici i autorski projekt "Potraga za dijamantnom suzom" koji će biti izveden na otvorenom.

Ovogodišnji festival je opsežniji nego prošle godine, a nadamo se da će biti jednako dobro posjećen kao prošlogodišnji i da ćemo napuniti naše dvorane, ima puno više predstava za djecu pa se nadamo dječjoj publici, rekao je Josip Forjan, ravnatelj Kulturnog centra Travno, organizatora festivala, podsjetivši da je prošle godine bilo 7600 posjetitelja, a predstave je u dvoranama pogledalo više od tri tisuće ljudi. Izvijestio je da je i proračun festivala veći za deset tisuća kuna - s 400 tisuća ga financira Grad Zagreb, sa sto tisuća Ministarstvo kulture, a TZ Grada Zagreba i Erste banka s po deset tisuća kuna.

Festival najavljuju dvije izložbe - u KC Travno danas otvorena "100 godina slovenske lutkarske umjetnosti" te u EtnoArt galeriji izložba najuspješnijih radova likovnog natječaja "Lutka, maska... PIF", koja se otvara sutra. Održat će se i dvije lutkarske radionice za odgajatelje, učitelje i osobe treće dobi, a festival će tradicionalno u subotu, 13. rujna najaviti povorka lutaka središtem Zagreba na čelu s festivalskom maskotom Pifkom.

Predstave će se izvoditi na Sceni Travno, u ZKM-u, ZKL-u, Kerempuhu, Dječjem kazalištu Dubrava, KIC-u, Centru za kulturu i informiranje Maksimir te na gradskim ulicama i trgovima, Cvjetnom trgu i platou Mamutice. U slučaju kiše program se premješta u zatvoreni prostor.

(Hina) xagrb ydgk

An unhandled error has occurred. Reload 🗙