FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Ž. Reiner: Hrvatska populacijski nestaje

Autor: pgas
SOLIN, 6. rujna 2014. (Hina) - Potpredsjednik Hrvatskog sabora akademik Željko Reiner upozorio je kako Hrvatska popuplacijski nestaje zbog nebrige o pronatalitetnoj politici, te je pozvao na borbu protiv depopulacije u Hrvatskoj.

"Hrvatska gubi svoje stanovništvo i nestaje. U 2013. rođeno je 1832 djece manje nego u prethodnoj godini, a svake godine rodi se oko 20 posto manje djece nego nego što građana Hrvatske umre", istaknuo je akademik Rajner na večerašnjoj svečanoj sjednici Gradskog vijeća Solina u povodu Dana tog grada i blagdana Male Gospe koji se slavi 8. rujna.

Akademik Reiner je istaknuo da nestanak stanovništva iz Hrvatske uopće ne brine "one koji bi o tomu trebali brinuti" niti ih zanima taj problem.

"Pojam pronatalitetne politike nestao je u zadnje dvije-tri godine iz našeg javnog života iz naših medija i naše komunikacije", rekao je Reiner.

Također je upozorio i na aktualnu pojavu odlaska mladih visokoškolovanih i obrazovanih ljudi iz Hrvatske u inozemstvo. "Oni odlaze u inozemstvo da tamo ostanu i ostvare svoju budućnost i obitelji jer im se čini da za to u Hrvatskoj nemaju šansi", kazao je.

Akademik Reiner je, podsjetivši da je na večerašnjoj svečanoj sjednici solinskog Gradskog vijeća nazočan i u svojstvu izaslanika predsjednika HDZ-a Tomislava Karamarka, kao primjer brige za mlade istaknuo Grad Solin gdje su danas otvoreni nova školska sportska dvorana i dječji vrtić "zahvaljujući viziji vodstva Solina i splitsko-dalmatinske županije kojima ponekad izostaje potpora državnog vrha".

Župan splitsko-dalmatinski Zlatko Ževrnja istaknuo je da središnje državne strukture "nedovoljno brinu o jugu Hrvatske". Također je kritizirao najavljene izmjene poreza na dohodak istaknuvši da je to "novi udar na općine, gradove i županije" te da i nije riječ o nekoj poreznoj reformi koja je, po Ževrnji, simaptična, ali više djeluje kao populistička.

"Od 1,7 milijardi kuna koje se očekuje da će se vratiti zaposlenicima, najveći dio toga putem PDV-a opet se vraća državnom proračunu, a s druge strane slabi se općine i gradove", rekao je Ževrnja dodavši kako se radi "o miješanju unutar istog poreznog kapaciteta".

Gradonačelnik Solina je istaknuo kako je ove godine Solin doživio turistički bum.

"U prvih osam mjeseci ove godine u Solinu je broj noćenja povećan za gotovo nevjerojatnih 60 posto, a broj dolazaka za 40 posto u odnosu na lanjskih prvih osam mjeseci", rekao je Boban.

(Hina) xpgas ybdj

An unhandled error has occurred. Reload 🗙