FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

SP košarka: Dosadašnji nastupi Hrvatske

Autor: zmat
ZAGREB, 28. kolovoza 2014. (Hina) - Hrvatski košarkaši u Španjolskoj će po treći puta od samostalnosti nastupiti na Svjetskom prvenstvu, nakon Kanade 1994. i Turske 2010.

Na prvom nastupu na SP Hrvatska je osvojila brončanu medalju sa sedam pobjeda i jednim porazom. Nakon šest pobjeda u natjecanju po skupinama (Kuba, Južna Koreja, Australija u prvom te Kina, Kanada i Grčka u drugom krugu), u polufinalu je Hrvatsku zaustavila Rusija koja je u neizvjesnoj završnici bila uspješnija sa 66-64. U dvoboju za treće mjesto Hrvatska je uvjerljivo nadigrala Grčku sa 78-60. Dino Rađa je sa 22,3 koša po utakmici bio drugi strijelac prvenstva, dok je Stojko Vranković sa 9,3 skokova bio najbolji skakač.

Uslijedilo je 16 godina pauze, u kojima je Hrvatska zbog neuspješnih nastupa na Europskim prvenstvima propustila SP 1998. u Grčkoj, 2002. u SAD-u, te 2006. u Japanu, da bi zahvaljujući šestom mjestu na Eurobasketu 2009. u Poljskoj uspjela izboriti odlazak u Tursku 2010.

Neuvjerljivim igrama u skupini u kojoj je ostvarila tek dvije pobjede (Iran i Tunis), te tri poraza (SAD, Slovenija i Brazil), Hrvatska se u osminu finala plasirala kao četvrta iz skupine te je za protivnika dobila Srbiju, koja je bila prva u svojoj skupini. U utakmici nakon koje nije bilo popravnog Hrvatska je bila blizu pobjede, ali je na kraju presudio prekršaj Davora Kusa na Aleksandru Rašiću sekundu prije kraja kod rezultata 72-72. Rašić je pogodio prvo slobodno bacanje za 73-72, a zatim namjerno promašio drugo kako bi isteklo vrijeme, a da Hrvatska niti ne dobije priliku za eventualni preokret.

Svoj treći nastup na SP Hrvatska je izborila četvrtim mjestom na prošlogodišnjem Eurobasketu u Sloveniji, gdje su hrvatski košarkaši prvi put nakon čak 18 godina uspjeli pobijediti u četvrtfinalu.

DOSADAŠNJI NASTUPI HRVATSKE NA SVJETSKIM PRVENSTVIMA

Kanada 1994: brončana medalja (sastav: Josip Vranković, Alan Gregov, Arijan Komazec, Toni Kukoč, Vladan Alanović, Ivica Žurić, Davor Pejčinović, Stojko Vranković, Danko Cvjetičanin, Miro Jurić, Dino Rađa, Veljko Mršić)

Turska 2010: 14. mjesto - osmina finala (sastav: Roko-Leni Ukić, Davor Kus, Marko Popović, Bojan Bogdanović, Rok Stipčević, Marko Tomas, Zoran Planinić, Ante Tomić, Krešimir Lončar, Marko Banić, Luka Žorić, Lukša Andrić)

(Hina) xzm yzm

An unhandled error has occurred. Reload 🗙