FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Rusija: vojnici "zabunom prešli" rusko-ukrajinsku granicu

Autor: spuc
KIJEV, 26. kolovoza 2014. (Hina) - Naoružani ruski vojnici, koje su nakon ilegalnog prelaska rusko-ukrajinske granice u koloni oklopnih vozila, uhitile ukrajinske snage na ukrajinski su teritorij "ušli zabunom", prenosi u utorak ruska novinska agencija RIA novosti pozivajući se na neimenovane izvore u Ministrstvu obrane.

"Vojnici su sudjelovali u ophodnji dijela rusko-ukrajinske granice, zabunom su ju prešli na neobilježenom dijelu i koliko znamo nisu pružali otpor oružanim snagama Ukrajine kad su zatočeni", kazao je izvor.

Ukrajinske službe sigurnosti u utorak su objavile video snimku ruskih vojnika zarobljenih dok su se, kako navodi Ukrajina, borili uz proruske pobunjenike u istočnoj Ukrajini.

Snimka zbog koje bi Kijev i zapadni saveznici mogli ponovno optužiti Rusiju za umiješanost u rat pojavila se na dan kad se ruski i ukrajinski čelnici sastaju u bjeloruskom glavnom gradu u pokušaju da okončaju sukob.

Rusija niječe da pruža vojnu pomoć proruskim separatistima u istočnoj Rusiji a ruski ministar vanjskih poslova Sergej Lavrov u ponedjeljak je odbacio tvrdnje o ruskoj invaziji kao dezinformacije.

Ukrajinske sigurnosne službe objavile su u ponedjeljak da je uhićeno 10 ruskih vojnika koji su prešli granicu i ušli u Ukrajinu iz Rusije u koloni nekoliko desetaka oklopnih vozila.

Prema snimci "antiterorističke operacije" objavljenoj na facebook stranici ukrajinske vlade muškarci su u kamuflažnoj odjeći, a jedan od njih koji se predstavio kao Ivan Milčakov, naveo je i svoje osobne podatke uključujući naziv jedinice kojoj je sjedište u ruskom gradu Kostromi.

"Nisam vidio gdje smo prešli granicu. Kazali su nam da idemo na trodnevni 70-kilometarski marš", kazao je. "Ovdje je sve drugačije i nije nalik onome što pokazuju na televiziji. Došli smo ovdje kao topovsko meso", dodao je.

Drugi muškarac, koji se predstavio kao narednik Andrei Generalov kazao je: "Prestanite slati naše dečke. Zašto? To nije naš rat. Da nismo tu ništa se od ovoga ne bi dogodilo. Oni bi to sami riješili s vladom."

Naoružani ruski vojnici zarobljeni su u blizini malog grada Amvrosijivke u Doneckoj regiji, kazale su ukrajinske službe sigurnosti.

"Službeno oni sudjeluju u vojnim vježabama u raznim dijelovima Rusije. U stvari uključeni su u vojnu agresiju na Ukrajinu", napisao je ukrajinski ministar obrane Valerij Heletej na facebooku.

(Hina) xps yps

An unhandled error has occurred. Reload 🗙