FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Gaza pod bombama, Hamas zanijekao prekid vatre

Autor: mtau
ZAGREB, 29. srpnja 2014. (Hina) - Pojas Gaze u utorak je pod izraelskim bombama, a sukob kojem se ne nazire kraj ulazi u četvrti tjedan, bez obzira na vijesti o Hamasovu jednostranom prekidu vatre koje je objavio suradnik palestinskog predsjednika a zatim opovrgnuo sam Hamas.

Deseci Palestinaca, među kojima žene i djeca, u utorak su poginuli u Gazi, a međunarodna zajednica zasad se ne uspijeva suprotstaviti tamošnjem užasu i nemoćnim pozivima na prekid vatre.

Hamas, islamski pokret koji kontrolira Gazu, zanijekao je da je prihvatio jednostrani prekid vatre, javila je agencija dpa.

Visoki suradnik palestinskog predsjednika Mahmuda Abasa Jaser Abed Rabo nije predstavljao Hamas ni palestinski "pokret otpora" kada je objavio primirje, rekao je glasnogovornik Hamasa Sami Abu Zuhri. Njegova najava "nije točna", dodao je.

"Kada dobijemo izraelsko obećanje s međunarodnim jamstvima o humanitarnom primirju, tada ćemo ga proučiti. Ali proglašavanje jednostavnog prekida vatre dok okupatorske snage ubijaju našu djecu - to se neće dogoditi", rekao je

Ranije su svjetske agencije javile da je Rabo, visoki dužnosnik PLO-a, izjavio da su se oružane skupine u Pojasu Gaze dogovorile o jednostranom 48-satnom prekidu vatre koji bi trebao stupiti na snagu odmah, a mogao bi biti i produljen na 72 sata.

Više najavljenih primirja posljednjih dana, kako od Hamasa tako i od Izraela, nije uspjelo zaustaviti sukob, a Izrael i Hamas očito su odlučni nastaviti borbe, piše France presse.

U izraelskoj ofenzivi koja je pokrenuta 8. srpnja poginulo je zasad 1.100 Palestinaca, među kojima su tri četvrtine civili, podaci su UN-a.

(Hina) xmaš ymaš

An unhandled error has occurred. Reload 🗙