FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Svjetska banka odobrila BiH 100 milijuna dolara za štete od poplava

Autor: rmav
SARAJEVO, 1. srpnja 2014.(Hina) - Svjetska banka (WB) odobrila je Bosni i Hercegovini kredit u iznosu stotinu milijuna američih dolara koji će biti iskorišten za otklanjanje posljedica poplava što su u svibnju pogodile tu zemlju, objavljeno je na mrežnim stranicama te novčarske institucije.

Odbor izvršnih direktora WB tu je odluku donio u ponedjeljak, a istaknuto je kako je banka djelovala "rekordno brzo" imajući u vidu kakve su posljedice ostavile poplave u BiH.

Kredit će biti financiran iz tzv. IDA sredstava predviđenih za angažiranje kao odgovor na krizne situacije.

Iz Svjetske banke su istaknuli kako preliminarne procjene govore da su poplave u BiH nanijele veliku štetu stambenim objektima, prometnoj infrastrukturi, poljoprivredi i proizvodnji energije.

Uz obnovu koja će se financirati iz kredita WB zamišljeno je da ta sredstva budu iskorištena i za gospodarski oporavak, posebice na planu poljoprivrede.

Uz to Svjetska banka nastavila je raditi na još nekoliko projekata kako bi se osigurala pomoć BiH za cjeloviti oporavak od posljedica nedavnih poplava, a s lokalnim vlastima radi i na osmišljavanju projekata zaštite od poplava i uspostave sustava ranog upozoravanja.

Svjetska banka u Bosni i Hercegovini trenutačno provodi četrnaest različitih projekata u poljoprivredi, zaštiti okoliša, energetskoj efikasnosti, zdravstvu, socijalnoj zaštiti, lokalnoj infrastrukturi i razvitku privatnog sektora a njihova ukupna vrijednost je 578,6 milijuna dolara.

(Hina) xrmav ybr

An unhandled error has occurred. Reload 🗙