FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Šah: Norvežanin Magnus Carlsen dvostruki svjetski prvak

Autor: adrp
DUBAI, 19. lipnja 2014. (Hina) - Nakon trodnevnog natjecanja u glavnom gradu Ujedinjenih Arapskih Emirata u četvrtak je završeno svjetsko prvenstvo u ubrzanom šahu na kojem su sudjelovala 112 igrača iz 44 zemlje, a naslov je osvojio aktualni prvak u klasičnom šahu Norvežanin Magnus Carlsen.

Poslije 15 kola po švicarskome sustavu natjecanja odigranih u tempu od 15 minuta po igraču za cijelu partiju uz dodatak od 10 sekundi iza svakog odigranog poteza zasluženo je pobijedio aktualni svjetski prvak u klasičnom šahu – Norvežanin Magnus Carlsen.

Iako je u 12. kolu pretrpio jedini poraz u susretu sa svojim izazivačem Viswanathanom Anandom, Carlsen je pobijedio s 11 bodova, s pola boda prednosti ispred najopasnijih suparnika – Talijana Fabiana Caruane, Indijca Viswanathana Ananda, Armenca Levona Aroniana i Rusa Aleksandra Morozeviča.

Odlučio je njegov sjajan finiš s dvije uzastopne pobjede – nad Kinezom Yu Yangyijem i Rusom Aleksandrom Griščukom, što mu je omogućilo da remijem u posljednjem kolu s Azerbejdžancem Teimourom Rađabovom osvoji naslov svjetskog prvaka i u ovoj atraktivnoj disciplini.

Konačan poredak najuspješnijih sudionika:

1. Carlsen 11 bodova, 2.-5. Caruana, Anand, Aronian i Morozevuč po 10,5, 6.-11. Tomaševski, Karjakin, Griščuk, Rađabov, Svidler i Bacrot po 10, 12.-13. Yangyi i Mamedov po 9,5, 14.-23. Jobava, Ngyjen Ngoc, Iturrizaga, Movsesian, Guseinov, Le Quang, Efimenko, Hao, Eljanov i Antipov po 9 bodova itd.

(Hina) xvkov yad

An unhandled error has occurred. Reload 🗙