FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Pregledavanje digitalnog ortofoto snimka županjske Posavine

Autor: zdra
ŽUPANJA, 4. lipnja 2014. (Hina) - U idućih sedam dana, nakon što se pregleda digitalni ortofoto snimak poplavljene županjske Posavine, načinjen 21. svibnja, znat će se točno koje su se poljoprivredne površine našle pod savskim vodama nakon što je 17. svibnja probijen nasip kod Rajevog Sela i Račinovaca, i Sava poplavila sela na tom području, potvrdio je danas ministar poljoprivrede Tihomir Jakovina.

Nakon sastanka u Županji sa stradalim poljoprivrednim proizvođačima i ugovarateljima poljoprivredne proizvodnje sa županjskog područja, Jakovina je izjavio da će nakon pregleda tih snimaka Općinska povjerenstva za procjenu šteta dati prijedloge za nadopunu površina, koje su poplavljene zaobalnim vodama.

Sastanku je nazočio i predsjednik Državnog povjerenstva za procjenu šteta od elementarnih nepogoda, saborski zastupnik Damir Rimac.

Na osnovu toga će se po prijavama za potpore, identificirati koje su kulture zasijane na tim površinama i koliko su stvarne štete u ulaganjima i izgubljenim prihodima s tih površina, kazao je Jakovina.

Ponovio je da će se na stradalim poljoprivrednim površinama, nakon što se voda povuče, raditi i analiza tla.

O visini šteta u poljoprivredi na stradalim područjima još se ne može govoriti, a procjena šteta radit će se na 'krajnje transparentan način', dodao je.

Upravitelj Poljoprivredne zadruge "Napredak" iz Županje Marko Bačić, čijim kooperantima je poplavljeno više od 2.200 hektara poljoprivrednih površina, rekao je kako je u ovom trenutku teško očekivati da se priđe presijavanju poplavljenih površina s kojih se povukla voda, jer se još uvijek ne zna nivo zaraženosti tla.

"Bolje je razmišljati na način da nam država pomogne naturalno s repromaterijalnom kako bi se kvalitetno pripremili za jesensku sjetvu. Sva seljačka gospodarstva s ovog prostora moraju dobiti barem dvije do tri godine da se revitaliziraju", naglasio je Bačić.

Dodao je da je zadruga "Napredak" zajedno s kooperantima u proizvodnju na poplavljenim područjima uložila 6,3 milijuna kuna.

Poljoprivrednik iz Gunje Josip Šokčević koji, kako je kazao, predstavlja 112 obiteljskih poljoprivrednih gospodarstava (OPG) s područja Gunje, kojima je ukupno poplavljeno 1860 hektara, od ministra Jakovine zatražio je da država nađe načina da obešteti vlasnike OPG-ova s poplavljenih područja, na način da im uništena proizvodnja bude plaćena po prosječnom prinosu na gunjaskom području i tržišnoj cijeni.

"Na ovaj način bi zaštitili i svoje obitelji jer mi ne možemo imati nikakav prihod sve do jeseni iduće godine ukoliko ove jeseni uspijemo nešto zasijati", kazao je.

Poplavljeni poljoprivrednici traže i da njihove obveze prema državi budu umanjene za pedeset posto, da im se odobri moratorij na obveze prema bankama te da im pomoć u saniranju šteta pruži i HABOR, dodao je.

Prema podacima Ministarstva poljoprivrede, na poplavljenom području općina županjske Posavine Drenovci, Gunja i Vrbanja u ARKOD je upisano 18.923 hektara, od kojih je poplavljeno 5.178 hektara poljoprivrednih površina što je 0,50 posto svih poljoprivrednih površina u Hrvatskoj.

Najvećim dijelom riječ je o poplavljenim usjevima žitarica i uljarica (soja 34 posto, pšenica 27,6 posto i kukuruz 23,6 posto).

An unhandled error has occurred. Reload 🗙