FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

BiH preusmjerila 42 milijuna iz IPA fondova za sanaciju šteta od poplava

Autor: rmav
SARAJEVO, 2. lipnja 2014.(Hina) - Vijeće ministara Bosne i Hercegovine u ponedjeljak je odlučilo preusmjeriti 42 milijuna eura iz pretpristupnih fondova Europske unije (IPA) za pomoć stanovništvu čija je imovina uništena u poplavama u svibnju, potvrdio je u Sarajevu predsjedatelj vijeća Vjekoslav Bevanda.

Riječ je o ranije odobrenim a neiskorištenim sredstvima koje je BiH dobila kroz program IPA 1.

Europska je komisija neovisno o tome prošlog tjedna odobrila paket hitne financijske pomoći za Srbiju i BiH vrijedan 65 milijuna eura, od čega bi BiH trebala dobiti 30 milijuna.

Bevanda je najavio i financijsku pomoć Svjetske banke. Ona je bosanskohercegovačkim vlastima ponudila 57 milijuna dolara hitne pomoći za sanaciju šteta nastalih poplavama. Riječ je o kreditu na 35 godina uz deset godina grace razdoblja i uz kamatu od 1,25 posto.

Točne razmjere materijalnih šteta uslijed poplava u BiH još nisu poznate, a u tijeku je njihova procjena koju provode stručnjaci Europske unije, Svjetske banke i Ujedinjenih naroda. Konačno izvješće o procijenjenim štetama trebalo bi biti objavljeno 18. lipnja.

Vlasti BiH planiraju u srpnju sazvati međunarodnu donatorsku konferenciju kako bi se na temelju te analize međunarodnih stručnjaka prikupio novac za projekte obnove.

An unhandled error has occurred. Reload 🗙