FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Razne udruge i organizacije pomažu stradalima od poplava

Autor: dger
ZAGREB, 21. svibnja 2014. (Hina) - Razne udruge, institucije, poduzeća, podružnice Hrvatskog crvenog križa te druge organizacije uključile su se u pomoć stradalima od poplava u Hrvatskoj i susjednim zemljama.

Hrvatska akademija znanosti i umjetnosti (HAZU) donirala je danas 100 tisuća kuna Hrvatskom crvenom križu kao pomoć stanovnicima područja Hrvatske pogođenih katastrofalnim poplavama te donijela odluku da će organizirati humanitarni koncert na Guarnerijevoj violini "King" s kojega će prihod biti namijenjen stradalima. Predsjednik HAZU akademik Zvonko Kusić pritom je pozvao sve pojedince i institucije u Hrvatskoj da sudjeluju u akciji prikupljanja pomoći u skladu sa svojim mogućnostima.

Zbor udruga veterana hrvatskih gardijskih postrojbi priopćio je da se u četiri dalmatinske županije svakodnevno prikuplja pomoć koja se već šalje u poplavljenu Slavoniju.

Samo iz Splita, iz Udruge veterana 4. gardijske brigade i Udruge specijalne jedinice policije BATT – Split do sada su u Slavoniju otišla dva šlepera s 40 tona hrane i svih ostalih potrepština te dva minibusa s ukupno šest tona osnovnih potrepština za djecu, kaže se u priopćenju.

Osječko Gradsko društva Crvenog križa (GD CK) izvijestilo je kako je do sada na poplavom pogođena područja uputilo oko 10 tona pomoći, a na području djelovanja toga društva do sada je evidentirano 266 osoba koje su došle s poplavljenih područja i smještene su kod rodbine i prijatelja.

Do 20. svibnja prikupljeno je više od tri tone higijenskih artikala, više od sedam tona prehrambenih proizvoda, više od 10 tona posteljine, rabljene odjeće i obuće te više od 10 tisuća litara vode. Logističku potporu u prijevozu prikupljene pomoći pružila su dobrovoljna vatrogasna društva i tvrtke, a u aktivnosti prikupljanja i slanja pomoći bilo je uključeno preko 250 volontera.

Poduzeće Mercator poslalo je pomoć za Hrvatsku i u susjednu BiH i Srbiju, a trenutačni iznos donacije je oko 50.000 eura.

I Hrvatsko društvo skladatelja i njegova stručna služba ZAMP, kao udruga i služba koje predstavljaju i štite hrvatske skladatelje i autore, odlučili su pomoći i pružiti financijsku potporu za unesrećene u poplavama. Iz troškova svoga poslovanja za ovu godinu HDS ZAMP će za stanovnike poplavom pogođenih područja inicijalno izdvojiti 150 tisuća kuna na račun Crvenog križa otvoren tim povodom.

Osim toga, HDS ZAMP je pokrenuo inicijativu i pozvao sve svoje članove autore da se pridruže akciji pomoći, tako da se odreknu tantijema od jedne (ili više) njihovih skladbi po njihovom izboru, na period od godine dana.

HDS ZAMP će sredstva prikupljena na ime javnog priopćavanja svih tih skladbi potom isplatiti na račun Crvenog križa. Studenti Muzičke akademije u Zagrebu organiziraju niz humanitarnih događanja u svrhu pomoći stradalim obiteljima u poplavi.

Njihovim aktivnostima priključuju se LEO Klub Zagreb, „Tri kule“, Ženski Lions Klub Kontesa Nera te kazalište Mala scena. Prvi u nizu je koncert Muza od srca, koji će se održati u kazalištu Mala Scena u četvrtak 22 svibnja u 19 sati.

Gradsko kazalište Trešnja namjerava prihod od subotnje izvedbe predstave "Crvenkapica" u režiji Ivane Čoh Šverko donirati za pomoć poplavljenim područjima. Također, mole publiku da na izvedbe predstave "Crvenkapica" ponesu sitnice za djecu s poplavljnih područja (igračke, robicu te higijenske i prehrambene proizvode) koje će Trešnja skupiti i u ponedjeljak poslat u Slavoniju.

An unhandled error has occurred. Reload 🗙