FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Slijepi birači na EU izborima moći će glasati uz pomoć druge osobe

Autor: dber
ZAGREB, 12. svibnja 2014. (Hina) - Slijepi i slabovidni birači moći će na izborima za EU parlament 25. svibnja glasovati samo uz pomoć druge osobe, izvijestili su danas u zajedničkom priopćenju Državno izborno povjerenstvo (DIP) i Hrvatski savez slijepih.

Iako Zakon predviđa mogućnost glasovanja uz pomoć matrice za samostalno glasovanje, u priopćenju se navodi kako takav način glasovanja na predstojećim izborima neće biti moguće osigurati slijepim i slabovidnim biračima budući da će glasački listić biti četiri puta veći od uobičajenih listića, a matrica za takav listić potpuno neiskoristiva.

Na glasačkom listiću bit će navedeno ukupno 25 lista, a na svakoj od njih 11 kandidata. Također neke liste je predložilo više političkih stranaka, pa će u nazivima tih lista biti navedeni i puni nazivi svih tih političkih stranaka, stoji u priopćenju.

Stoga će DIP, u suradnji s Hrvatskim savezom slijepih, izraditi upute za glasovanje slijepih i slabovidnih birača na nadolazećim EU izborima u obliku digitalnog audio zapisa koji će sadržavati glasovne upute o načinu glasovanja slijepih i slabovidnih osoba, nazive lista, imena i prezimena kandidata. Birači zainteresirani za spomenute upute mogu se obratiti Hrvatskom savezu slijepih.

Ostali imaju pravo glasovati uz pomoć druge osobe (pratitelja) koja će po njegovoj ovlasti i uputi zaokružiti redni broj ispred naziva liste odnosno ispred imena i prezimena kandidata za koje birač glasuje ili matrice za samostalno glasovanje.

Informacije odnosno obavezne upute o načinu glasovanja birača – osoba s invaliditetom, slijepih birača, nepismenih birača te birača koji ne mogu pristupiti na biračko mjesto objavljene na službenoj stranici povjerenstva www.izbori.hr

An unhandled error has occurred. Reload 🗙