FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Plenković: strateški cilj HDZ-ove koalicije pobjeda na EU izborima i gospodarstvo

Autor: skal
VARAŽDIN, 7. svibnja 2014. (Hina) - HDZ-ovi europarlamentarci i kandidati na koalicijskoj listi HDZ-a za EU parlament, Andrej Plenković i Ivana Mlaetić te kandidat BUZ-a na toj listi Milivoj Špika, danas su u Varaždinu predstavili strateške ciljeve EU izbora, a u gospodarskom programu istaknuli fokusiranje na malo i srednje poduzetništvo i porezno rasterećenje.

Plenković je na konferenciji za novinare kao strateške ciljeve istaknuo - da koalicijska lista HDZ-HSS-HSP AS, BUZ, HDS, ZDS bude pobjednička u Hrvatskoj s najviše europarlamentaraca te da nakon 25. svibnja grupacija pučana u Europskom parlamentu izabere iz svojih redova šefa Europske komisije, bivšeg premijera Luxembourga Jean-Clauda Junckera.

Poručuje da je Europski parlament, u kojem su pučani vodeća grupacija, znao dati odgovor na izazove krize, i da je odgovor na krizu u Hrvatskoj stavljanje fokusa na malo i srednje poduzetništvo i porezno rasterećenje.

Vezano za gospodarske teme EU parlamentarka Ivana Maletić naglasila je da hrvatske institucije, nažalost, u ovom trenutku nisu spremne za povlačenje novaca iz EU fondova, što je i vidljivo po do sada malo iskorištenim sredstvima iz tih fondova.

To je apsurdno, ocijenila je, ponovno naglasivši da Hrvatska i dalje puno više uplaćujemo nego što dobiva sredstva iz proračuna Europske unije.

Maletić je podsjetila na negativne prognoze Europske komisije za Hrvatsku, odnosno pad proizvodnje od 0,6 posto čime ćemo jedini, uz Cipar, imati negativan gospodarski rast u EU.

HDZ-ova europarlamentarka Maletić naglasila je da je za pokretanje pozitivnih trendova dovoljno od godinu i pol do dvije, a ne nekoliko mandata, kao što to tvrdi aktualna koalicijska Vlada.

Europska komisija od nas samih očekuje da ispunimo preduvjete za pokretanje gospodarstva, dodala je.

Najavljujući gospodarski program HDZ-a istaknula je projekte kanal Dunav-Sava, navodnjavanje što veće površine poljoprivrednog zemljišta, ulaganje u podizanje poljoprivredne proizvodnje, ulaganja u drvnu i metaloprerađivačku industriju, izgradnja nizinske pruge, plovnih putova i luka.

Rekla je da su to samo neki od projekata za koje će HDZ tražiti sredstva iz europskih fondova, a koji će pokrenuti pozitivne gospodarske trendove.

Član BUZ-a Milivoj Špika pozvao je umirovljenika da glasaju za zajedničku koalicijsku listu HDZ-HSS-HSP AS, BUZ, HDS, ZDS, ne uvjetujući kome će na listi dati preferencijalni glas.

An unhandled error has occurred. Reload 🗙