FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Međunarodna konferencija liberala u Poreču

Autor: dspo
POREČ, 4. travnja 2014.(Hina) - "Suradnja liberala ususret europskih izbora", tema je međunarodne konferencije liberala na kojoj su se popodne u porečkoj istarskoj sabornici okupili čelnici liberalnih stranaka Europske unije i jugoistočne Europe, a sudjelovao je i predsjednik ALDE grupe u Europskom parlamentu te kandidat za predsjednika Europske komisije Guy Verhofstadt.

Istaknuvši kako IDS želi biti svojevrsni most između Europske unije i jugoistočne Europe predsjednik stranke Boris Miletić sudionicima skupa je rekao kako su skorašnji izbori za Europski parlament velik izazov te kako ne začuđuje što ta stranka želi biti zastupljena i u europskom parlamentu jer, kako je rekao "IDS ne želi prepustiti mogućnost da se o Istri odlučuje izvan Istre". "Pred nama je velik izazov, jer upravo zakonodavstvo Bruxellesa svakodnevno utječe na život naših građana", poručio je Miletić dodavši kako je Istra bila uvijek europski orijentirana.

Kandidat IDS-a za EU parlament Ivan Jakovčić naglasio je kako je oduvijek vjerovao u ideju liberalne demokracije.

"Želim uspjeti, imam veliko povjerenje i stranke i građana koji prepoznaju sve što sam učinio na području gospodarstva prije svega u brodogradnji, poljoprivredi i turizmu, na području kulture i na području zaštite okoliša", kazao je Jakovčić.

Dodao je kako je današnjim danom i službeno započela kampanja liberala u Hrvatskoj. Po njegovim riječima on će se baviti i zaštitom ljudskih prava i prava manjina te u proširenju Europske unije na jugoistok Europe.

Saborski zastupnik i kandidat HNS-a na izborima za Europski parlament Jozo Radoš istaknuo je kako su HNS i IDS nositelji liberalne ideje u Hrvatskoj te kako se godinama, kako je rekao "bore na jačanju lokalne i regionalne samouprave".

Šef skupine liberalnih stranaka (ALDE) u Europskom parlamentu i njihov kandidat za novog predsjednika Europske komisije Guy Verhofstadt istaknuo je kako bi "predsjednik Europske komisije morao imati važniju ulogu u sustavu Europske unije".

"Europska komisija je previše podređena interesima članica i pod dominantnim utjecajem dogovora nacionalnih vlada", naglasio je Verhofstadt.

Govoreći o razlici između liberalnih stranaka u Europi u odnosu na konzervativne i socijalističke stranke, vođa europskih liberala kazao je da su razlike očigledne.

"Konzervativci kažu da se Europa uspješno othrvala gospodarskoj krizi, da su protukrizne politike bile dobro vođene i da će se sve riješiti mjerama štednje dok socijalisti s druge strane tvrde da ćemo se iz krize izvući dodatnim zaduživanjem, premda je to glavni uzrok krize", naglasio je Verhofstadt dodavši kako to nije rješenje.

Naime, smatra on, liberali vjeruju da je u ovom slučaju potrebna fiskalna disciplina jer u suprotnom neće biti dugoročnog rješenja.

"To se može izvesti uz pomoć Europe koja će biti bolje integrirana, pomoću jedinstvenijeg unutarnjeg tržišta, bankovne unije te uspostavom tržišta financijskih usluga", zaključio je Guy Verhofstadt.

An unhandled error has occurred. Reload 🗙