FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

ZOI: Sedma dvostruka zlatna medalja u povijesti ZOI

Autor: rsal
SOČI, 12. veljače 2014. (Hina/AFP) - Švicarka Dominique Gisin i Slovenka Tina Maze osvojile su s istim vremenom zlatno odličje u spustu, a to je sedmi put u povijestio Zimskih olimpijskih igara da su se u istoj diciplini dijelila dva zlata.

Gisin i Maze ušle su u povijest jer se to prvi puta dogodilo u alpskom skijanju, no u šest su navrata morala biti dodijeljena dva zlata u sanjkanju, skijaškom trčanju i brzom klizanju. Pritom je svakako rekorder sovjetski brzi klizač Jevgenij Grišin koji je čak dvaput dijelio zlato - prvi puta 1956. sa sunarodnjakom Jurijem Mihalkovim na 1500 metara, a četiri godine kasnije Grišin je u istoj diciplini pobjednički podij dijelio s Norvežaninom Roaldom Aasom. I prvi slučaj "dvostrukog zlata" desio se u brzom klizanju na ZOI 1928. kada su isto vrijeme imali Finac Clas Thunberg i Norvežanin Bernt Evensen.

Na ZOI 1972. u sanjkaškom dvosjedu naslov je podijedila talijanska posada Paul Hildgartner/Walter Plaikner i Istočni Nijemci Horst Hörnlein/Reinhard Bredow. U skijaškom trčanju na ZOI u Salt Lake Cityu u dohvatnoj utrci Norvežane Frodea Estila i Thomasa Aalsgaarda nisu dijelile ni stotinke, a foto-finiš je obojicu proglasio pobjednikom. Na istim igrama podijelila su se dva zlata u sportskim parovima, no Kanađani Jamie Sale i David Pelletier su svoje zlato dobili tek naknadno jer su službeno bili drugi iza ruskog para Jelena Berežnaja/Anton Sikharulidze, a nakon otkrivenog skandala sa sucima i oni su proglašeni pobjednicima.

An unhandled error has occurred. Reload 🗙