FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

ZOI: Pregled prvog natjecateljskog dana ZOI u Sočiju

Autor: imli
SOČI, 8. veljače 2014. (Hina) - Prvog natjecateljskog dana ZOI u Sočiju podijeljeno je pet kompleta medalja, a Norveška, najuspješnija država u povijesti zimskih olimpijskih igara, osvojila je četiri medalje, od čega dvije zlatne.

- Norvežanka Marit Bjoergen obranila je naslov olimpijske pobjednice u skijaškom trčanju u dohvatnoj utrci na 15 kilometara na ZOI u Sočiju, čime je stigla do svojeg četvrtog olimpijskog zlata u karijeri, dok je hrvatska predstavnica Vedrana Malec zauzela 59. mjesto u konkurenciji 61 natjecateljice. Srebro je sa 1.8 sekundi zaostatka osvojila Šveđanka Charlotte Kalla, a broncu Norvežanka Heidi Weng sa 13.2 sekunde slabijim vremenom od svoje slavne sunarodnjakinje.

- Norveški biatlonac Ole Einar Bjoerndalen osvojio je zlatno odličje na sprinterskoj utrci na 10 kilometara na ZOI u Sočiju, te sa svojom ukupno 12 medaljom u karijeri dostigao rekord sunarodnjaka Björna Daehliea, koji je do Sočija bio sportaš s najviše odličja na zimskim Igrama. Bjoerndalen (40) je u sprintu došao i do sedmog olimpijskog zlata, a još jedno zlato mu nedostaje da se i po tome izjednači sa skijašem-trkačem Daehliem, koji ima rekordnih osam zlata. U uzbudljivoj završnici Bjoerndalen je s jednim promašenim hicem uspio to nadoknaditi sjajnim skijanjem, te je za 1.3 sekunde prestigao srebrnog Austrijanca Dominika Landertingera, koji je imao svih 10 pogodaka. Bronca je pripala Čehu Jaroslavu Soukupu (+5.7), koji je također bio bez promašaja. Slovenac Jakov Fak bio je deseti s 33 sekunde zaostatka, te mu nije uspjelo ponoviti podvig s prošlih Igara u Vancouveru, kada je u hrvatskom dresu u ovoj disciplini osvojio broncu.

- Amerikanac Sage Kostenburg osvojio je zlatnu medalju u snowboardu u disciplini akrobatske figure na natjecanju održanom u Ekstremnom parku Rosa Hutor u Krasnajoj Poljani. Kostenburg je za svoju najbolju izvedbu u finalu dobio 93.5 bodova, srebro je sa 91.75 bodova osvojio Norvežanin Staale Sandbech, a broncu Kanađanin Mark McMorris sa 88.75 bodova. Sva tri osvajača medalja u prvom finalnom natjecanju na ZOI u Sočiju imaju po 20 godina. Inače, bilo je ovo premijerno natjecanje u akrobatskim figurama na ZOI.

- Kanađanka Justine Dufour-Lapointe osvojila je zlato u slobodnom skijanju - disciplini moguli na ZOI u Sočiju, a veliko obiteljsko slavlje upotpunila je njezina sestra Chloé koja je osvojila srebro. Kanadske sestre najbolje su odvozile tri sjajne akrobatske vožnje po mogulima skupivši najviše bodova, dok se olimpijska pobjednica iz Vancouvera Amerikanka Hannah Kearney morala zadovoljiti broncom. Justine (19) i Chloé (22) immaju i treću sestru, najstariju Maxime (24), koja je također članica kanadske reprezentacije.

- Nizozemac Sven Kramer (27) obranio je naslov olimpijskog pobjednika u brzom klizanju na 5000 metara na ZOI u Sočiju. Kramer je do svog drugog olimpijskog zlata, a treće medalje na 5000 metara, 2006. je u Torinu osvojio srebro u ovoj disciplini, stigao s novim olimpijskim rekordom od 6:10.76 minuta, što je gotovo četiri sekunde brže od vremena s kojim je stigao do zlata prije četiri godine u Vancouveru. Prvo natjecanje u Areni Adler, gdje će se održavati utrke u brzom klizanju, proteklo je u potpunoj dominaciji Nizozemaca, jer je srebro osvojio Jan Blokhuijsen sa 4.95 sekundi iza Kramera, a broncu Jorrit Bergsma sa 5.90 sekundi iza Kramera.

An unhandled error has occurred. Reload 🗙