FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

ZOI: Josipović na otvaranju ZOI u Sočiju

Autor: bcav
ZAGREB/SOČI, 7. veljače 2014. (Hina) - Hrvatski predsjednik Ivo Josipović sudjelovao je u petak na svečanom otvaranju Zimskih olimpijskih igara u Sočiju i prijemu koji je ruski predsjednik Vladimir Putin priredio za visoke goste XXII. zimske olimpijade u tom gradu na obali Crnog mora.

Josipović je u Soči stigao na Putinov poziv, a u subotu će se sastati s jedanaest hrvatskih sportaša koji sudjeluju na Olimpijskim igrama.

Otvaranje Olimpijskih igara bojkotirali su zapadni državnici prosvjedujući zbog kršenja ljudskih prava u toj zemlji, posebno zbog zakona protiv "homoseksualne propagande".

U Soči među ostalima nisu došli američki predsjednik Barack Obama, francuski predsjednik Francois Hollande, britanski premijer David Cameron i njemački predsjednik Joachim Gauck.

Josipović je, pak, nedavno ocijenio da je to pravo mjesto za slanje pozitivnih političkih poruka i da bi bilo licemjerno koristiti političke razloge kao opravdanje da se ne ode na otvorenje Igara.

"Mislim da bi bilo licemjerno koristiti neke političke razloge da se ne ode na Olimpijske igre", rekao je Josipović komentirajući tvrdnje novinara da mnogi svjetski čelnici neće doći zbog kršenja ljudskih prava u Rusiji.

"U jednom trenutku sam smatrao da je zbog gospodarske krize bolje ne ići, međutim riječ je o minimalnom trošku, ali puno važnije od troška su političke poruke, posebno u situaciji kada izražavamo solidarnost u borbi protiv terorizma koji je danas vjerojatno jedna od najvećih opasnosti za čovječanstvo", rekao je Josipović.

Ruske službe sigurnosti na najvišem su stupnju pripravnosti pošto su islamski militanti s juga Rusije zaprijetili da će poremetiti odvijanje Zimskih olimpijskih igra.

Trideset i četiri osobe ubijene su u prosincu prošle godine u dva samoubilačka napada na željezničku postaju i trolejbus u Volgogradu, oko 700 kilometara od Sočija.

An unhandled error has occurred. Reload 🗙